четвъртък, 23 февруари 2012 г.

Криза, криза



Развитият свят се лута в неефективни и непоследователни финансови политики, Германия остава все повече в изолация с настояването за финансова дисциплина в еврозоната.
Отпуснатите 130 милиарда евро на Гърция отиват директно в германски, френски и банки на други страни, които са отпускали прекомерните заеми на гръцката държава. Гърците страдат и ще страдат.
Дългът на САЩ достигна 101% към БВП, ФЕД провежда политика по монетизация на дълга, а Китай ще не ще ще трябва отново да купува книжните долари. Да, САЩ не са Гърция, но не трябва да се разчита на това завинаги.
Провинциална България е постигнала по предварителни данни за 2011 г. растеж на БВП от 1,6% при планиран 3,6. Има съмения, че статистиката сивее, особено на фона на данните за безработицата – официална - над 11%, а реална – над 20%. Заедно с това лицата извън работната сила и броят на обезкуражените нарастват, а заетостта намалява.
Оценката на инфлацията също дават основание за скептицизъм относно достоверността на официалните цифри – 4,2% за 2011 (кошницата е виновна, както навсякъде в света), а за първите месеца на 2012 отново се повишават цените основно на бензина, на масовите хранителни стоки, на парното и електричеството. Лекарствата както винаги са твърде скъпи.
Като цяло данните за растежа и инфлацията трябва да са оптимистични, за да залъжат инвеститорите, но що се отнася до гражданите – те сами оценяват тези параметри по джоба си.
Какво става с индустрията? Очакванията били спаднали или са се повишили. А каква индустрия ни остана – добив на цветни метали, суровини за храни, мебелна, шивашка, цигари, лекарства с неясно качество и все така скъп петрол и масови горива.
Красноречив симптом за тежкото състояние на икономиката са слабите данъчни приходи, които съвсем не са достатъчни за издръжката на раздутата и нереформирана публична сфера. Това налага и толкова чувствителното изчерпване на фискалния резерв. Естествено според оптимистичния поглед на министъра  драма няма.

1 коментар:

  1. Доста песимистичен поглед на ситуацията в България. По-голяма част от българите са в криза още от 1997 година. Подемът в потреблението през последните 2-3 години преди началото на кризата беше благодарение на отпуснатите на килограм кредити, които в настоящия момент е трудно да бъдат обслужвани от гражданите.

    Поздрави

    ОтговорИзтриване