петък, 9 ноември 2012 г.

Неудържимите американски дългове и дефицити


 http://farm9.staticflickr.com/8348/8169976936_16a690eb31_b.jpg


Едва ли не най-спряганата фраза в икономическите коментари зад океана в последните седмици е така нареченият „Fiscal cliff”, в груб превод  - фискална скала, пред която САЩ ще се изправи в началото на 2013 г. Това не е нищо друго освен стандартната, позната фискална консолидация, която има за цел намаляване на бюджетния дефицит чрез прилагане на комбинация от орязване  на разходите и повишаване на приходите, чрез увеличаване на данъците.

Влиятелните кейнсиански икономисти, които доминират политиката на Федералния резерв смятат, че всеки долар  намаляване на дефицита ще се отрази в съответното свиване на икономиката и намаляване на икономическия растеж, точно както вярват, че фискалните инжекции ускоряват растежа. Емпиричните доказателства за едното или другото са твърде манипулируеми и  съответно – неубедителни, но господстващата икономическа мисъл се е хванала за интервенционистичната политика, като удавник за сламка.

Преизбраният президент Обама обеща да намали бюджетния дефицит, но не обеща подобно нещо по отношение на правителствения дълг. Нищо чудно, имайки предвид тезите на икономическите гурута около президента, в крайна сметка и дефицитът и дългът още да нараснат през  втория му мандат.

1 коментар:

  1. I'm not sure why but this website is loading extremely slow for me. Is anyone else having this issue or is it a issue on my end? I'll check back later on and see if
    the problem still exists.

    My web-site ... how to get lot of followers on instagram

    ОтговорИзтриване