сряда, 1 февруари 2012 г.

Перфектното тяло и някои проблеми на социалната култура



Според някои анализатори е необходима намеса на правителствата в Европа за възстановяване на хората с изкривена представа за себе си, с цел предотвратяване на потенциална епидемия от хранителни разстройства (анорексия, булимия и невроза), особено сред младите жени. Правителствата могат да предприемат действия, които да компенсират социалния натиск върху жените, който става причина за проблемите при постигане на идеалното тегло и влошаване на здравето им. Според тях, време е за политически действия, за да бъдат променени възприятията на хората за идеалната кондиция на тялото им, като се приближат до това, което е здравословно.
Не е ясно какъв тип държавна интервенция се предлага, но преди да се мисли за това, би било добре да се анализират причините за разпространението на тези явления, за да не се харчат пари за политики, които ще влияят върху последиците а не върху причините за тях.
А причините са комплексни и част от тях засягат основни характеристики на икономическото и културно поведение на съвременния човек.
Може да се започне с това, че съвременният човек се грижи много повече за тялото си и външността си, отколкото за мозъка си. Разходите на време и пари за външния вид са високи, a четенето и образованието се намират по-назад в скалата на ценностите. Силната фиксация върху собственото тяло често се отразява неблагоприятно на здравето, независимо от това, че разумната грижа за физическата кондиция и добрия външен вид е необходима.
Може да се продължи с това, че младите хора са поставени в атмосфера на силен конкурентен натиск за постигане на стандартите на външния вид, наложени от модерната масова култура. Този външен вид, който е особено важен фактор за социалният успех на индивида, е един от основните стимули за потреблението.
Кръгът се затваря с агресивната реклама на индустриите за производство на облекло, козметика, аксесоари, диетични храни и добавки и още куп други, за които дори не се досещаме. Медиите раздухват истерията на хранителните диети, като не пропускат рекламите на безброй лекарства за отслабване.
Младите жени се социализират и утвърждават в обществото чрез  възприемане на клишетата на социалната култура, формирана под влиянието на телевизията, музиката, киното, литературата, религията, книгите за самоподпомагане и пр. и както се вижда, все по-често не могат да се справят с модерните императиви – да са много слаби, атлетични, прекрасно облечени и.... да са почти еднакви.
В заключение, перспективата за намесата на държавата за решаването на проблемите с хранителните разстройства не е особено оптимистична, при условие, че трябва да се променят стимулите за поведението на съвременния човек. 



3 коментара:

  1. Отговори
    1. Интересен анализ, въпреки че още от 60-те години с появата на Бриджит Бардо и Мерилин Монро започва манията за диети, външен вид, модни икони. Няколко поколения жени сме жертви на тази социална култура. Обработените с фотошоп снимки по списания, реклами, брошури, формират в съзнанието ни един модел на това, как трябва да изглеждаме ( остава единствено спора блондинка или брюнетка). Моята 11-годишна дъщеря онзи ден ми каза: "Мамо, засрами се. Виж Дженифър Лопез- на твоите години е, а как изглежда!", гледайки поредния й клип.
      Да можеше фотошопа реално да обработва хората, а не само на хартия или мултимедия!

      Изтриване
    2. krasi_yo
      дж, лопез далеч не е най- тежкия случай, уви, благодаря за коментарите

      Изтриване