сряда, 6 март 2013 г.

Българското безвремие

http://assets2.bigthink.com/system/idea_thumbnails/49576/original/File_Pied_Piper2.tif_-_Wikimedia_Commons-1.jpg?1362425673


Eрозията на човешкия капитал в България, в следствие на изтичането на мозъци и високата емиграция на образовани и предприемчиви българи има много висока цена, която проличава в критичните ситуации, когато трябва да се променя общественото и политическото статукво. Пауперизацията на малката и слаба средна класа в последните 4 години на икономическата криза и политическо смачкване на бизнеса мултиплицира фрустрацията на голяма част от активните граждани. Толкова нужните духовни лидери,  и незвисимите, но влиятелни интелектуалци – няма ги, просто ги няма.

Не е чудно, че сме свидетели  на абсолтното интелектуално безсилие, както на действащите политици от всички цветове, така и на протестиращите граждани.

Активният политик – президентът ръси пожелателни оптимистични клишета, с надеждата, че постепенно протестите ще се уталожат и с малко парфюмиране и поукрасяване, статуквото  ще стане по-приемливо за гневните хора.

Протестиращите парадоксално мразят държавата, но освен някои разумни неща, бленуват една имагинерна, прекрасна държава, която е собственик на всичко и, която те ще управляват в народен интерес. Жалка, екзотична утопия.

Безизходицата ражда безвремие. Първият базисен проблем е, че България не е правова държава. От тук следва огромното разочарование от липсата на елементарна справедливост. Толкова сме закъснели с необходимите реформи в съдебната система, че всички добри начинания ще се разбият в институциите на статуквото, лишени от морал и чувство за отговорност.

Революцията едва ли е възможна, необходима е много продължителна работа за установяване на законите и правилата и налагане тяхното спазване от всички граждани – от горе до долу на социалната стълбица. За съжление не виждам разбиране за това, не виждам и хората, които да поставят началото на този процес. Истинските лидери, които знаят и могат, закономерно липсват.

Явно още не е дошъл момента за разрушаване на поквареното статукво.

1 коментар:

  1. Wonderful blog! I found it while surfing around on Yahoo News.
    Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?
    I've been trying for a while but I never seem to get there! Many thanksFor extra http://korillolatino.com/blog/9485/the-information-relating-to-trouble-free-football-kit-methods/ opinions to determine all the more remedies on it you'll be able
    to also go to site

    Here is my website :: jersey shirt

    ОтговорИзтриване