вторник, 21 май 2013 г.

Не/оптимистично/ за българското статукво


http://media.smithsonianmag.com/images/1031_66_2_112.jpg



Все по-малко надежди имам за подобряване на политическото управление в България след изборите и мисля, че наивни почти не останаха. Аз нямам особено желание да пиша за обещанията на политиците, но ми се струва, че декларациите, касаещи въпросите за спиране рекета от страна на чиновниците и възстановяването на държавността се нуждаят от кратък коментар.

Потенциалните нови управляващи в България – социалистите, обещават да спрат рекета върху бизнеса, чийто натиск, апропо, и техните фирми усетиха при правителство на „десния” Б. Борисов. За това как ще го направят – нито дума. Речено – сторено има само в приказките. Данъчният и административният рекет върху предприемачите е дълбоко вкоренена практика във всички държавни институции, натоварени с предоставяне услуги на бизнеса, която практика е подкрепена от смазаната система на административни разпоредби и регулации. Не само, че властта на чиновниците над бизнеса е мощен източник на допълнителни приходи на огромната чиновническа прослойка, който ще се пази с всички средства, но по-големият проблем е, че  културата и мисленето на голяма част от управляващите и управляваните са в руслото на неуважението на частната собственост и богатството и в плен на тежненията за все по- голямо преразпределение на доходите от производителната към непроизводителната част от населението.

Възстановяването на държавността без наличието на правова държава /каквато България не е, уви/ и без работещи в полза на гржданите институции, е безмислено клише, особено когато дори не се говори за системни реформи на съдебната система, МВР, здравеопазването, енергетиката и пр.

Частичните мерки, приложени хаотично тук и там, няма да решат проблемите и да потушат недоволството на гражданите. Порочното българско статукво ще се възпроизвежда до следващия бунт на социално недоволство, до следващите избори и до идването на власт на новите фигуранти – политици.


Няма коментари:

Публикуване на коментар