вторник, 10 септември 2013 г.

Скъпата, безполезна война


Войната е икономика, освен всичко друго, и не на последно място  поради това експертите са дълбоко разделени за целесъобразността на военната интервенция на САЩ срещу Сирия.

САЩ по навик се държат като богопомазани, а техните послушни подражатели в Европа / с изключение на Великобритания този път/ им пригласят традиционно. С познатата демагогия Обама призна публично, че американският народ е уморен от войните и е подозрителен към "допълнителни военни обърквания в Близкия изток”.

Като се оставят на страна големите политически и морални въпроси, поставени от намеренията за военна намеса в Сирия, остава икономическият въпрос – как  правителството на САЩ  има финансовото небларазумие да поддържа съществуващите си военни ангажименти, и  да поема нови големи военни разходи. Според някои оценки, войните в Ирак и Афганистан са стрували на данъкоплатците в САЩ  над  2 трилиона долара. Цената на войната вече е толкова висока, а очакваните ефекти за сирийското общесттво са такава химера,  че анализът „разходи-ползи” от войната е силно негативен. Националният дълг на САЩ върви към цифрата 17 трилиона долара, а евентуалната интервенция в Сирия ще струва  нови милиарди долари.

В същото време никой не вярва, че използването на американската  военна сила ще реши основните  исторически, етнически, религиозни и племенни въпроси, които  подхранват продължителния конфликт  в Сирия. Затова пък всички знаят цената на войната и съмнителния характер на  бунтовниците срещу Асад, както и това, че насилието в Сирия няма да спре. Всички знаят и това, че американският военно-промишлен комплекс има нужда от скъпата война.


Президентът Обама отложи, все пак, военният удар срещу Сирия за неопределено време. Вестниците коментират политическите преговори, довели до това решение. Ясно е, че сред причините за отлагане на войната не е финансовото благоразумие на управляващите почти разорена Америка, нито безполезността на войната.

Няма коментари:

Публикуване на коментар