вторник, 4 март 2014 г.

Кой е по-голям гангстер в света на финансите и суровите реалности


http://s9.favim.com/orig/140203/background-bg-cute-elephants-Favim.com-1334654.jpg


Каквото и да си говорим за финансовата индустрия, фактите са доста обезпокоителни, а споровете между мастити коментатори за това дали мениджърите на хедж фондовете или тези на много големите, за да фалират банки са по-големи гангстери, само наливат вода в  мелницата на недоверието в света на финансите. Неслучайно мрачните прогнози за  скорошна нова криза са толкова многобройни.

Според сайта Gawker, Хедж фондовете печелят много повече пари от всеки друг в различните сектори на финансите. Джордж Сорос е направил печалба в размер на 4 милиарда щатски долара за миналата година. Петима други мениджъри на хедж фондове, са спечелили  повече от 1 милиард долара. Комбинираното заплащане на топ десет от най-високо платените главни изпълнителни директори на корпорации за миналата година дори не се класира в топ десет на най-високите доходи на  мениджърите на хедж фондове. Топ 25 мениджъри на хедж фондове / Сорос, Tepper, Cohen, Simons, Dalio, Griffin, и т.н./ са реализирали общи доходи от 24.3 милиарда щатски долара през 2013 г. Gawker заключава: " Най-големите бандити  действат напълно в рамките на закона”.

От своя страна Barry Ritholtz доста разпалено защитава управителите на най-доходоносните хедж фондове. Според него истинските гангстери през 2013 г. са "Banksters", които преди пет години активно помогнаха за развихрянето на финансовата криза, заедно с техните кученца във Вашингтон. Ritholtz обвинява агресивното поведение на могъщите банки, постигнало като резултат  радикална дерегулация, плюс обезсилване на механизмите за правоприлагане в последните три десетилетия.

Общо взето защитата на хедж фондовете от страна на Barry Ritholtz  не излага преки аргменти в тяхна полза, а разчита на нападки срещу другите играчи на финансовите пазари. Чия е основната заслуга за финансовата криза,  за икономическото неравенство, за трайната несигурност на пазарите и за слабия растеж?  Заслуга за това имат и  банкстерите и  хедж фондовете и  неефективните и непрозрачни институционални инвеститори - публичните пенсионни фондове на учители , пожарникари , полицейски служители и т.н.

Ясно е, че няма невинни, а кой е по-виновен е въпрос, чийто отговор е винаги субективен и зависи от интересите на отговарящия.

Има толкова много неща, които трябва да се променят, когато става въпрос за света на финансите. Но ето, споровете за главния виновник не променят  факта, че пет години след финансовата криза от 2008 г. финансовата индустрия продължава да вади огромни печалби и нищо не се е променило.  Емоциите са неуместни, реалността е  достатъчно по-лоша.

Спекулативната икономика измества продуктивните дейности, които реализират много по-ниска норма на доходност. Лесните пари заливащи финансовите пазари в резултат на огромните суми отпечатани пари,  в продължение на много години вече, от централните банки на запад и Япония, както се вижда имат доста неприятни последици. Всички борсови активи просто ще продължат да  покачвт цените си извън влиянието на фудаменталните ценообразуващи фактори, докато инфлацията на цените на дребно ще остане опитомена. Дори има опасност от дефлация.

Особен проблем в средносрочен и дългосрочен аспект е високата цена на петрола, която вероятно че продължи да расте. Този фактор влияе в посока анемичния икономически растеж в страните от ОИСР и съответните разочароващи статистики за създадените от правителствените интервенции  нови работни места.


Що се отнася до колосалните доходи във финансовата индустрия, нека да стимулират потреблението с тези милиарди, може би ще се очертае видим ефект от тях. Ха-ха!

Няма коментари:

Публикуване на коментар