понеделник, 1 септември 2014 г.

Още нещо за очакванията и разочарованията


http://www.wiwo.de/images/euro-finanzkrise_globus_rosa-brille_aufm-imago-montage/10228250/4-format2101.jpg


Ели Камаров е казал, че най- хубавите неща в живота са неочаквани, защото при тях няма очаквания.

Ние всички  постоянно сме жертва на своите очаквания и трябва да се справяме с толкова много малки и големи разочарования. Очакванията имат свойството доста бързо да се превръщат в реалност  само в нашите глави, след което суровата действителност ни прави недоволни, нещастни и депресирани. Психолозите и не само те предлагат все по-нови рецепти за справяне с разочарованията, но явно те и очакванията са голяма част от живота на хората.

Всеки ден желанията и мечтите ни се трансформират в очаквания, мотивация, цели и действия, които  в различна степен  се разминават с действителността. Така ние водим безброй предварително обречени битки, но дори съвсем не е сигурно, че  ще си направим полезната реалистична равносметка от пораженията си. Една от най - неблагодарните битки, е тази за привеждане характерите на децата ни в съответствие с нашите очаквания към тях.

Като че ли не знаем, че реалността е феномен, толкова сложен и комплексен, че не е в нашите възможности да я моделираме. Е, разбира се, между нас има единични изключения – Стив Джобс, за други  не мога да се сетя.

Социума кипи от амбиции и в това няма нищо лошо. Модерният свят  е пълен с възможности за амбициозните хора. Но почти всеки мисли, че е специален, едва ли не – избран и също почти всеки мисли, че тревата на съседа е по-зелена.

Просто ние, хората, си имаме толкова много ограничения, за да може да оценяваме относително  коректно реалните ситуации и това, което ни се случва. Но затова пък всеки като че ли е сигурен, че собствената му интерпретация на събитията е единствено правилната.

Майкъл Фарадей казва, че  хората търсят такива данни и явления, които да подкрепят техните желания /и очаквания/ и в същото време пренебрегват други, които им противоречат, въпреки че всички признаци на здравия разум повеляват точно обратното. Такава нагласа  безспорно може да доведе и води до високо рисково поведение, последвано от тежки разочарования.

Защо става така? Мисля, че проблемът с нереалистичните очаквания не е само  психологически. Защо сме склонни да се самозалъгваме и да вярваме в измислици? Може би   глобалните проблеми в разпространението на знанието и асиметричността на  информация имат не малка заслуга за това. Защото образованието куца, невежеството и още повече - невежеството за науката са все така големи. Афинитетът към лесни победи и прости обяснения стимулира настъплеието на квазинауката от една страна и разцвета на позитивните илюзии и на  теориите за магическата сила на положителното мислене, от друга. Няма място за  критическо мислене, реализъм и скептицизъм. Карл Сейгън, /Свят, населен с демони/ казва с основание, че скептецизмът не се продава успешно, въпреки че недоверието към твърденията  на авторитетите е свещена заповед на науката.

Мисля, че в бизнеса също е необходима доза здрав скептицизъм в пълната с оптимизъм чаша, защото разочарованията там са особено болезнени и са свързани с големи загуби. Очакванията за поведението на пазарите и за успехите на инвестиционните решения, винаги изискват много труд, напрежение и стрес. Защото  ние можем да контролираме нещата, които са в нашите дейности и отговорност, но  често нямаме контрол върху процеса, където се намесват много вънни фактори и интереси.

Има ли, все пак, нещо добро да има очаквания?

Може да се съгласим с психолозите, че разочарованията са полезни за изграждане на характера, т. Е – за по-лекото понасяне на следващите разочарования. Свиква се и с разочарованията. За промяна на модела на глупостта, обаче, това не помага.

Също така, добре е, че  всеки  отделен човек, в съответствие със своите индивидуални физически, емоционални и интелектуални възможности, инвестира време, усилия, труд и пр. в постигане на очаквания резултат. Пък и много хора знаят, че когато е вложен много труд, позитивен резултат почти винаги има. Този резултат често дори може да не е очаквания, а да бъде съвсем неочакван. Няма лошо.  


Няма коментари:

Публикуване на коментар