четвъртък, 2 юли 2015 г.

Елементарно - реформаторска импотентност


Както се вижда Гърция И България са трагично неспособни да извършат щогоде някакви позитивни промени на статуквото, да не говорим за системни и дълбоки структурни реформи. Гърците се гърчат в кризата, поради крещящата икономическа некомпетентност и глупавата ултра лява идеология. С прости думи – веднъж свикнали с охолния живот за сметка на работещите повече народи, гърците решиха, че е унизително  да си плащат сметките, а националната гордост изисква кредиторите да им отпишат дълговете, а ЕС  да им налива пари,  без условия.
В България беззаконието, рекета и бандитизма си процъфтяват, каквото и да си бълнува любимият премиер. Дори палиативната реформа на правораздаването успешно се блокира от корумпираното висше съсловие, което се ползва щедро от облагите на статуквото в прокуратурата и съда.
Колкото до реформата на здравеопазването, като не могат друго да направят, поне да бяха приватизирали няколко големи софийски болници и да пуснат малко конкуренция между тях, щеше да има шанс за малко по-добра здравна услуга. Но не, това е голяма ерес за неграмотното депутатско мнозинство.
А тази огромна, вечно гладна бюрокрация? Няма спасение за малкия бизнес от нея. Електронното управление едва ли ще се случи скоро, при тези мощни корупционни стимули на всички управленски нива.

Реформаторска немощ, резултат от невежество и користни интереси – по това България и Гърция безспорно си приличат. И така едните ще останат бедни, а другите  ще обеднеят неизбежно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар