събота, 10 май 2014 г.

Животът на хората и войната




http://www.csmonitor.com/var/ezflow_site/storage/images/media/content/csm-photo-galleries-images/photos-of-the-day-images/2014/0509/06/18449692-1-eng-US/06_full_900x600.jpg

Гледайки дядото с ордените  на снимката и тази вълшебна синя пола, си помислих  за това колко е била, е и ще бъде широка пропастта между мръсната политика и живота на обикновените хора. Фашимът и сталинизмът са двете страни на една монета, особено що се отнася до огромния брой невинни жертви на двата режима. Но тази безмислена, античовешка война в спомените на  обикновените руснаци е подвигът на живота им, извор на гордост, самочувствие и щастие от победата. За мнозинството от победените германци спомените от втората световна война са свърани с чувството за вина и животът на хората е белязан от тази вина.

Казах, че войната е безмислена, но може би това не е съвсем точно, поне що се отнася до настоящия живот на германците. Днес Германия е страната в Европа, където живеят и работят рекорден брой чужденци. Обикновените германци вероятно не приемат лесно конкуренцията на чуждите работници и специалисти и това е разбираемо. Но толерантността е правило, а правилата са, за да се спазват.

Животът на обикновените руснаци понастоящем, както и преди войната се определя от твърдата ръка на поредния несменяем вожд, който удържа популярността си чрез обикновен популизъм и репресии срещу мислещите граждани. И докато експертите спорят за милиардите на Вл. Путин, дали са 40 или 70,  руснаците се заселват в Германия, Чехия, САЩ и пр.

А руските  ветерани от войната будят умиление.




Няма коментари:

Публикуване на коментар