събота, 19 юли 2014 г.

Пировият триумф на бляновете за велика Русия


Както се вижда от графиката по- долу, тази година руснаците са заобичали  много повече президента Путин, правителството си, особено армията си, та дори са започнали да вярват, че изборите са честни. Защото за миналата година доверието в тези институции е доста ниско. Еуфорията сред населението от анексирането на Крим и войната, която води Русия в Украйна, е огромна. Явно, тази война е била много нужна на руснаците и на техния президент Путин. "Възраждането" на велика Русия е в ход, националната гордост е "възстановена". Неизбежните човешки жертви са на втори план, още повече - руснаците дават, както винаги, живота си за родината. Какво значение има човешкият живот на фона на месианските напъни на преидента Путин?

Тези реалности навяват значителен скептицизъм относно края на конфликта в Украйна. Увеличаването на  невинните жертвите в него вече е факт. Пред Европа и САЩ стоят за решаване тежки въпроси, за което те не изглеждат готови. Безсилието на развития свят вероятно ще има като резултат разширяване на конфликта в средносрочен план.  




http://wolfstreet.com/wp-content/uploads/2014/07/Russia-Gallup-confidence_Putin-government-elections-military.png

А ето и необходимият враг за мнозиството руснаци, разбира се  това са САЩ и ЕС. Графиката има аналогичен тренд през 2014, спрямо 2013 г. 

Китай се оформя като добрият руски съюзник. Все пак, да му мисли Китай, това харесване не е на добро.


http://wolfstreet.com/wp-content/uploads/2014/07/Russia-Gallup-approval-USA_EU_China.png

 Агресивната руска политика няма добри перспективи в дългосрочен план, нито за руснаците, нито за европейците, напротив. Мечтите за велика Русия ще останат само скъпи, безплодни напъни за налагане на руските интереси на останалия свят, който има други интереси. Войната и сега изглежда е пред вратата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар