събота, 11 февруари 2012 г.

Морален хазард - Wall Street и Fed



Инвеститорите в САЩ искат по-големи бюджетни дефицити. Те се тревожат, че той не е достатъчно голям. Инвеститоррите искат да купуват голяма част от държавния дълг на САЩ, тъй като лихвените проценти по него са на исторически ниски нива. Правителството плаща около 0,1%, за да заеме пари за срок от шест месеца. Сега инвеститорите искат да се предприеме следващата стъпка: отрицателни лихвени проценти. 
Мета моралният хазард е налице, тъй като правителството на САЩ от доста години е извънредно щедро към Wall Street, което е твърде странно от гледна точка на „нормалната” пазарна икономика. Но напротив, трябва да е още по- щедро.
Порочната икономическа логика е, че глобалната рецесия е създала огромно търсене за безопасни активи, а именно и само американските Treasurys.  Правителството не би трябвало да трупа още по- голям дефицит, просто защото инвеститорите го изискват, но силното търсене трябва да успокои тези, които се тревожат, че Съединените щати могат да се превърнат в Гърция. Има голяма разлика между САЩ и Гърция: САЩ може да продава държавните си облигации, а Гърция не, поне не на разумна цена.
Увеличаването на дефицитните разходи потвърждава триумфа на неокейнсианците, а дебатите между Пол Кругман и  разумните икономисти са безполезни.


Няма коментари:

Публикуване на коментар