четвъртък, 20 декември 2012 г.

Предколедни неща


http://www.soxfirst.com/50226711/bankers_pay_soars_despite_crisis.php


Карл Юнг и Сьорен Киркегор  предупредиха отдавна, че съвременното общество  самостоятелно се дизинтегрира и в резултат на деморализацията си. Киркегор  предлага едно съвсем не  ласкателно обяснение: хората вече не желаят велик цар, нито героичен освободител или авторитетна религия. Те не искат строги правила или високи стандарти. Това е, защото те искат лесен път и меко съществуване, което може да се гарантира само чрез избягване на величието и героичното, истината и благородството.

Какво  тогава да кажем за икономиката? Капитализмът на свободния пазар отприщва предприемаческата креативност и енергията за повишаване на стандарта на живот на обикновените хора, само преди няколко поколения, но сега глобалната икономика буксува, потънала в дългове, дефицити, несигурност и обедняване.

Хората и в третия и в развития свят потвърждават теорията за  "революциите на увеличаващите се очаквания", като просто отказват да приемат всякакви разумни ограничения на собственото си материално благосъстояние.  Масовите протести в Гърция, Испанияи Италия и размитите протестни движения в другите европейски страни и САЩ срещу скромните правителствени икономии,  дават сила на социалистическите политици и интелектуалци, които следват рецептите на лорд Кейнс. Порочният кръг на все по-големите дългове и дефицити е непробиваем.

 Ясно е обаче, че растежът на индивидуалните очаквания и в следствие - на нежеланието да се приеме оскъдността или лишенията от всякакъв вид,  са свързани с добре познатите порочни политики на правителствата и ненаситна финансова индустрия. Няма как да стане – „те да крадат безнаказано, а ние – да губим работата си и да не  получаваме дори заплатите си”. От своя страна, политиците, обвинени в корупция и свързаност със корпоративни интереси, винаги биха могли да обвинят революциите на увеличаващите се очаквания за  прекомерния песимизъм и негативизъм на хората в периодите на икономическа криза.

И в края на годината можем да бъдем „доволни” – няма фалирала кадлива банка, колективната драма на Гърция е съвсем близо до гражданска война, мирните шведи мразят еврото, дори германите обедняват.

Само банките са богати и „щастливи”, нищо, че според JS Kim от SmartKnowledgeU човек не може да бъде морален и да работи в банковия сектор, който е подобен на криминален картел. /още/

Няма коментари:

Публикуване на коментар