петък, 7 декември 2012 г.

Новата европейска бедност

letter, balcony, camera, chairs


http://favim.com/lights,room/

Държавата на благоденствието в стара Европа е на път да изчезне, особено в страните от Южна Европа. Както се казва – всичко има край. Хората като правило биха обвинили по-скоро  дори вчерашния дъжд за влошеното си икономическо положение, което уви е резултат на разточителната финансова политика, трупането на все по-големи частни и правителствени дългове и на прекомерната социална грижа, която води до откъсването на размера на доходите  от резултатите от труда на индивидите, в продължение на дълги години.

Безработицата и намалените доходи вече са постоянен спътник на много европейци. Намалението на потреблението се усеща силно от фирмите с масови продажби на дребно. Според представители на Юниливър и Лореал беоността се завръща в Европа. "Ако испанците харчат средно € 17 на пазаруване, не може да им се продаде препарат за пране за половината от бюджета им", казват от Юниливър. Фирмите мислят как да се приспособят към ограничените средства на европейските потребители.

Във Франция 48% от хората смятат, че или живеят в бедност или очакват да изпаднат в бедност. И това е на фона на големите социалистичрски глупости, предприети от президента Оланд и въпреки безплодните срещи и конференции, посветени на борбата с бедността.

Обедняването във Франция е свързано с частния сектор, който е засегнат от застаряването на населението и нуждата от оптимизиране на раздутия персонал.  Данните за  безработица  са най-негативните от 1999 г. насам – тя достига 10,3%, а младежката безработица е 24,9%.

Според Жером Сент-Мари, директор във фирмата за пазарни проучвания CSA”, Франция  "навлиза в нова ера." Въпросът  вече не е в "понижението на статута", оплаква се той , а в обедняването." Много от французите не само  имат впечатлението, че "живеят по-лошо, отколкото техните родители или по-лошо, отколкото са се надявали," но те са притеснени ", че  могат да изпаднат в мизерия, ако  вече не са в нея. "

Тези дни гледах по телевизията г-жа Кристалина Георгиева, която с комсомолски патос обясняваше, че още година и половина Европа ще се „влачи по корем и ще излази кризата”. Опитна чиновничка, Георгиева не каза конкретно дали държавата ще създава отново работни места, за което ЕЦБ трябва да печата много пари, или частният сектор ще възстанови някак машината за създаване на работни места. А тази машина не работи, защото в условията на свито потребление, ефективността на частния сектор в стара Европа е свързана с оптимизацията на разходите за труд, които в резултат на високите данъци и високите заплати, са непосилни.

Та, струва ми се, че година и половина съвсем няма да са достатъчни, за да се „излази кризата”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар