събота, 6 април 2013 г.

Любимата политика на жилищните балони


Източник: http://archive.truthout.org/100108A


Нищо не е научено, просто няма поуки за американските политици от финансовата криза, избухнала през 2008 г. Доста коментатори в САЩ са твърде развълнувани от пресните инициативи на администрацията на Обама, насочени към стимулиране на банките да отпуснат повече жилищни кредити на хората с по-слаба кредибилност. 

Явно икономическите съветници на президента Обама нямат „изобилие” от идеи как държавата да  стимулира икономическото възстановяване, освен чрез ново изливане на изобилен евтин кредит на неквалифицирани кредитополучатели.

Демагозите отново са на гребена на вълната – всичко се прави в името на по-бедните, включително млади хора, които искат да си купят първите домове, независимо от слабите  кредитните досиета на тези хора. После пак ще се окаже, че банките са спечелили милиарди, а кредитополучателите трудно ще плащат ипотеките си, или ще губят лесно придобитите си домове.

Министерството на правосъдието ще  предостави гаранции за банките, които са по-предпазливи, че няма да има финансови или правни обвинения към тях, ако отпускат заеми на рискови кредитополучатели.

"Ако това  се сбъдне, ще се отвори врата за поемане на прекомерен риск, който ще ни изпрати обратно по същия път, от който ние  се опитваме да се възстановим", казва Ед Пинто,  сътрудник в American Enterprise Institute и бивш главен изпълнителен директор на ипотечния гигант Fannie Mae.

Пазарното поведение на банките и консервативният подход при поемане на риск са екзотика в САЩ. Соред  Inside Mortgage Finance, от началото на финансовата криза през 2008 г., правителството е поело застраховане на ипотечните кредити срещу дефолт между 80% и 90% от всички нови заеми. Това е направено предимно чрез Федералната жилищна администрация (наеми, текущ ремонт и поддържане), която е част от изпълнителната власт, както за сметка на  Fannie Mae и Freddie Mac, все с чуждите пари - тези на данъкоплатците.

Освен, че послушните банки са безнаказани, големите банки стават все по-големи и абсолютно недосегаеми за правосъдието, независимо от размера на кражбите от страна на финансовите бели якички. Сенатор Елезбет Варен твърде, че гигантските банки в САЩ получават субсидии в размер на около 780 милиарда долара годишно.

САЩ дават тон, Европа и Япония ги следват. Може да се очаква засилване на кредитната активност на пазарите на жилища навсякъде. Пак ли ще отпускат кредити за жилища наред, независимо от доходите  и наличието на заетост?  Нищо, че банките още продават жилищата на фалиралите в краха на имотния пазар през 2008 г., бедни кредитополучатели в САЩ и Европа. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар