вторник, 19 ноември 2013 г.

България, 19.11.2013


България потъва бързо в условията на неразрешима политическа криза, която поглъща енергията на страната.  Икономиката едва ли наистина ще нарастне следващата година, дори със скромните 2%. И без това вече няколко мандата нямаме  никакъв късмет с финансовите министри. Услужливата статистика може да  докара растежа до планираната цифра, но при липсата на качество на физическия и човешкия капитал и при спрялото строителство, това на практика няма да се случи. Потреблението на населението ще остане свито, въпреки „гигантските” грижи на социалистическото правителство за бедното мнозинство – пенсионери, роми, инвалиди и другите зависими от държавата. Проблемът е, че недораслата средна класа е задушена от корупцията, дълговете към банките и липсата на икономическа свобода. Без  големи чужди инвестиции в реалния сектор, не се вижда кой ще създава работни места.

Реформи пак не се задават на хоризонта, независимо, че политиците много говорят за такива, но не е ясно какво разбират под тази обезценена дума „рeформа”. Парите на данъкоплатците потъват в пясъците на архаичните публични сектори.

Затова сме бедни и забогатяването също не се задава на хоризонта, но затова пък, че дефицитът на справедливост, ред и законност става все по-голям.


Според социолозите новите избори ще бетонират статуквото. Дано все пак студентите не се откажат от протестите. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар