четвъртък, 14 ноември 2013 г.

От един дол дренки


https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQyTdAL2XsUqI0ckF8hQC1BIZF9hFfZWDlEfQFX6znqCotYG9g9Kg

Пол Кругман, светилото на американските неокейнсианци, изнесъл лекция в софийския Институт за национално и световно стопанство. Професорът поръсил присъстващите студенти, преподаватели и видни банкери-олигарси с обичайните мъдрости колко са вредни фискалните икономии и колко е хубаво да се трупат дългове. То лекцията е била насочена основно върху дефектите на европейската валута и политиката на ЕС. Като че ли американската икономическа политика е  цвете за мирисане. Американската централна банка няма да спре ежемесечните инжекции на количествени улеснения в размер на  85 млрд. Долара като по този начин активно ще участва  в надуването на следващия балон. Нищо не е научено от последната финансова криза.

За това не е чудно, че е налице единодушие между професионалистите пострадали от балоните и тези, които са се облагодетелствали от тях, относно ролята на Федералния резерв, за манипулиране на цените на  акциите и някои други класове активи. В резултат на това, цените на основните активи са напълно откъснати от базисните пазарни оценки. Дори и най-оптимистичните участници на пазара осъзнават, че текущите цени на активите са неустойчиви без постоянната подкрепа от страна на Федералния резерв. Какви пазарни цени, какви пазари?

Професор Кругман добре разбира глобалната икономическа обвързаност, но е пропуснал да се спре върху влиянието, което оказва политиката на ФЕД върху горките пазари в Европа, Азия и т.н.

Никой от ”българските корифеи” на икономическата мисъл не го е попитал нищо по този въпрос. Пък и България е безнадеждно изостанала във финансовите игри, поне нещо, което е само за добро. Що се отнася до интелектуалния, академичен дух в икономическия университет в София /колкото го е имало/, в годините на прехода  трайно бе заменен с комерсиалния дух,  „бизнес” практиките и изкушението в мръсната политиката, меко казано. Може би за това българските академични икономисти си харесват толкова професор Кругман. С две думи – от един дол дренки.


Няма коментари:

Публикуване на коментар