понеделник, 2 декември 2013 г.

Какво прави правителството и какво прави народът?


http://img2.timeinc.net/people/i/2013/cbb/gallery/holiday-toys/skip-hop-elephant-495.jpg

Отговорът на първия въпрос е даден, според мен, най-синтезирано от от Евгени Дайнов:

В последните дни българското правителство реши, че революционната опасност е отминала и започна да настъпва – с новия, тип-Лукашенко закон за МВР, с обещания за подаяния за всички, с призиви към ЕС да не ни се бърка в политиката, с прославянето на Тодор Живков и следването на неговия пример „индустриални гиганти със заеми”, със забъркването на нова енергийна вакханалия, състояща се не само от Южен поток и АЕЦ-Белене, но и от нов блок на АЕЦ-Козлодуй, както и с поредния опит за изкореняване на самата идея някога България да добива енергията си от слънцето и вятъра.

Посланието е ясно: ще ви върнем към социализма – поне във вариант Жан Виденов, ако не направо към модела на Живков – а вие ще сте благодарни на подаянията, които ще ви чупим от заемите. Тук 4.50 лв на месец, там – петарка. Да ни благославяте…

На този фон решението за връщането на тютюнопушенето на закрито  може би бледнее, въпреки че е толкова симтоматично за моралното падение на властта.  

Отговорът на втория въпрос съвсем не е по-розов:

Както българите сме най-страдащите на земята, така и ще продължим да бъдем, защото сме обречени да ни управляват големите партии на статуквото. Малцинството е безсилно и отчаяно, че може да наложи промяната,  а невежото мнозинство страда, но си харесва управниците.


http://pre.cloudfront.goodinc.com/posts/full_1337324999minority.jpg

Няма коментари:

Публикуване на коментар