петък, 27 декември 2013 г.

Икономиката



http://www.cashbox.bg/blog/pari/%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%B8-%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%B8-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0.html/attachment/save-money-save-planet

James Bianco, председател на Bianco Research, LLC, филиал Arbor Research & Trading, LLC вярва, че следващата криза ще бъде различна от предишната криза, и ще бъде резултат от прекалено многото правителствена намеса в икономиката. Той смята, че QE на този етап не  работи и води до балони на цените на активите. Джеймс също така отбелязва, че всяка централна банка в света внимателно следи резултатите от масивните емисии на количествени улесниния от Централната Банка на Япония. Ако Японската икономика  започне да расте по-бързо, Джеймс предвижда ускоряване на глобалното печатане на пари през следващата година.  САЩ вече обещаха, че няма да спрат ежемесечните милиардни инжекции за неодравяващата икономика.

Както и в САЩ, така и в  Еврозоната кризата далеч не е свършила. Проблемът е структурен, защото самото евро носи голяма част от отговорността за нерешимите проблеми на  страните- членки от южната периферия, Франция и Италия.

Независимо, че Европейската централна банка е предложила  безплатна застраховка за купувачите на държавни облигации на членовете на ЕС с цел успокояване на финансовите пазари, ситуацията с безработицата остава сложна. Обикновените работници  в еврозоната се безпокоят все повече за бъдещето на своите работни места. В Гърция и Испания  половината от всички млади хора, които не учат, са безработни. Особено тревожно е продължаващото нарастване на безработицата във Франция и Италия, където индустриалното производство се свива и ценовата конкурентоспособност продължава да се влошава. Много млади италианци и испанци с висше образование са отчаяни за възможността да намерят работа в родината си, дори и като берачи на портокали, и се насочват към Германия. Но и тук намирането на по-добре платена работа е доста трудно, а предлагането на  работна сила  за нискоквалифицирана работа, е все по- високо.

Европейската лидери се срещнаха в средата на декември, след като министрите на финансите от ЕС  се съгласиха на компромис за това как да спасят слабите банки в еврозоната, или  да закрият  тези, които са неспасяеми. Банално – пак основната грижа на бюрократите  са банките. Затова пък структурните рефоми традиционно са в сферата на темите силно недолюбвани  от лидерите на Франция, Италия, Испания и Гърция. Ангела Меркел отново е в изолация в призивите си за реформиране на болната  еврозона .

Германия от своя страна се  противопоставя на  ключови елементи в плановете за преструктуриране на проблемни банки вече 18 месеца, и въпреки някои отстъпки, осуети  опитите на френските лидери за създаване на спасителен фонд за ликвидация или за рекапитализация на банките в затруднение, в размер на € 500 млрд.

Докато Берлин не е  запален да се европеизира властта над банките в еврозоната, немските политици се стремят да наложат нова система за " юридически обвързващи договори '', задължаващи  държавите-членки да приложат структурните реформи.

Реформите са важни, защото всички са съгласни, че крайно скъпите икономики на Испания, Гърция, Италия и Франция остро се нуждаят от повишаване на  своята конкурентоспособност. Дали това ще стане чрез цените и намаляване на заплатите или чрез либерализиране на законодателството за защита на работните места, прилагането на мерките би било твърде дълъг и изтощителен процес, и  би генерирало политически риск.

Колкото до дълговете на южните европейски правителства, топката е в полето на кредиторите, които вероятно просто трябва да се простят с част от вземанията си.

Строгите бюджетни ограничения и преодоляването на фискалните дисбаланси са почти невъзможни и отново са заредени с политически риск.

Икономическият пеизаж е доста мрачен  и позитивните илюзии за 2014 г., особено отхранвани от смешните български политици, са израз на манипулативна глупост.

Човек може да помисли, че ако парите не съществуваха, икономиката не би била толкова зле. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар