неделя, 18 май 2014 г.

Личните финанси - стрес и много "полезни" съвети



http://i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/s--3pN94mwc--/k7tovzwiwzbewt6m4fhc.jpg

Управление на личните финанси е голям източник на стрес. Този стрес се отразява върху взаимоотношенията в семейството и  често може да е причина за депресия. Затова се множат професионалните консултанти по управление на домашния бюджет. Медиите тиражират множеството съвети за това как се прави  бюджет: да се плащат ипотеките, да се направи фонд за непредвидени раходи и още много добри, но винаги теоретични съвети. Никой обаче не съветва хората да спестяват, напротив, това е „вредно” за икономиката. Но за личните финанси скътването на малко пари е доста полезно, в условията на перманентна икономическа несигурност.

Обективният проблем е, че винаги стои въпросът с достатъчността на парите в семейния бюджет. А субективният - външните съветници по-лесно правят сметки на чуждите пари, отколкото на своите собствени, разбира се.


Няма лесни решения, но като че ли задлъжняването и затрупването с вещи са най-слабите места на домакинствата. Като се прибавят и постоянно растящите  раходи за образование и здравеопазване, и  за комунални услуги, действително  личните финанси изискват много смятане и желязна ръка. И без стрес няма да мине.

Няма коментари:

Публикуване на коментар