сряда, 25 юли 2012 г.

Държавата на хаоса



Каква е тази политическа класа в тази бедна България – няма един ден без скандали, показни битки, които дори не  преследват  властта - партиите вкупом са толкова слаби, глупави и непопулярни, че мислещите избиратели просто няма за кого да гласуват.

Наслушахме се на глупавото говорене  на политиците от всички лагери за човешката трагедия в Бургас. Не  им идва на ум да вземат малко пример от израелците. Основната грижа на управляващите е да не излязат виновни, а на опозицията – да им вмени вина. Важните неща за това как да се защитаваме от терористични атаки остават на заден план.

Не чухме нито един смислен аргумент нито от политиците, нито от  коментаторите за по- невинната човешка драма на хората, които трябва да си сменят местоживеенето или да напуснат работа. Е да – сега се започва с митничарите, а нас не ни засяга. Ако така умниците се борят с безработицата в провицията, остава въпросът как ще повишат качеството на администрацията, която става все по- скъпа на данъкоплатците, но от която страда бизнеса и икономиката. ”На когото не му харесва - да напуска” – може би за това все повече хора напускат държавата.

Отново слушахме (дори и не ги слушахме) шумните безсъдържателни дебати за провала на правоохранителната система и институционалната безпомощност в държaвата, за кой ли път напомнени от  Европейската комисия. Просто в обозримото бъдеще думата „правосъдие” ще продължи да се употребява само формално, без да има никакво съдържание.

Икономиката е в процес на спиране, цените скачат, възможностите за младите хора са все по-ограничени и всичко това на фона на безкрайното, самодоволство на политиците, обзети от  гордото съзнание за историческата си значимост.  А те са само фигуранти. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар