вторник, 9 октомври 2012 г.

Сенчестата статистика и политиката



http://images.businessweek.com/ss/06/02/shadoweconomy/image/ba04015.jpg

След няколко дни без интернет /пътувах в развита Европа, където достъпът до интернет се оказа, поне за мен, по-сложен и скъп, отколкото в България / прочетох в американски икономически сайтове /тук и тук/ колко са съмнителни данните за спадането на безработицата до 7.8% и 114 000 -те  нови работни места през септември В САЩ. Естествено данните имат повече политически смисъл, отколкото икономически, защото безработицата остава трайно висока, а тенденциите са неясни.

Все пак твърденията за тотално изкривяване на данните са вероятно пресилени, но съмненията в  коректността на икономическата информация, предоставяна на публиката от правителствените институции се разширяват все повече. Въпросът е сложен, защото засяга професионалната етика на рабтещите в тях, които в голямата си част са вероятно и много добри експерти. Освен, че моделите за измерване на икономическите агрегати са малко или повече несъвършени и манипулируеми, резонно е да се мисли също така, че повечето камъни са в градината на политиците и техните „внушения” в периода на предизборната борба. Още повече  - при неубедителната изява на Барак Обама в последния президентски дебат.

На този фон е твърде интересно  как статистиката ще обслужи политиците в България при изборите догодина. Този път едва ли ще изостанем от американците. От гледна точка на критичното осмисляне на правителствената икономическа информаця, обаче, сме безнадеждно изостанали.

Няма коментари:

Публикуване на коментар