сряда, 31 октомври 2012 г.

Икономическите ползи от урагана Sandy

http://www.urbanghostsmedia.com/wp-content/uploads/2011/04/steve-mcghee-disaster-illustrations.jpg


Продължават силно негативните новини за опустошенията, причинени от урагана Sandy, който се оказа необичайна буря,  последиците от която са трудно предвидими. В края на сезона на ураганите в Атлантическия океан, след като се сближат със студени фронтове от запад и север, стават наистина пост-тропически циклони и  имат потенциала да предизвикат епично унищожение. Предварителните оценки на щетите от урагана Айрин  през 2011 г. бяха за около 7 млрд. долара, но в крайна сметка загубите  достигнаха между  15 до 20 млрд. долара. Изглежда, че Sandy ще доведе още по-мащабни щети, които се очаква да достигнат около  35 - $ 45 млрд. долара.

Не закъсняха обаче и успокояващите коментари за икономическите ползи от природно бедствие, които дори биха могли да бъдат толкова големи, че да тласнат анемичното икономическо оживление /ако има такова изобщо/ в САЩ.

Питър Морици  пише, че разходите за възстановяване на щетите от природното бедствие ще отприщят частните разхди за реконструкция в размер на 15 до 20 млрд. Долара и така ще се мобилизират неизползвания капацитет в строителството и ще  облекчат борбата с упоритата безработица.

Вероятно е дори, тази  цифра да нарасне, тъй като много от разрушените активи – домове, заведения, пътища и пр. ще бъдат разширени, а капацитета на бизнеса – ще бъде увеличен. В условията на предизборна борба политиците ще бъдат твърде щедри и ще се опитат да  пожънат максимални девиденти от мнимия алтруизъм, бюрокрацията ще има нова работа с разпределяне на пари и одобряване на проекти.

Педварителните оценси са, че около  15 млрд. до  20 млрд. долара похарчени за възстановяване след урагана ще доведат до около  27 млрд. до $ 36 млрд. Долара нарастване на  общата икономическа активност. Печалбите от по-модерни и продуктивни жилища, бизнес, и други физически активи се очаква да бъде около 10 млрд. долара.

Практиката показва, че в съвременните условия  краткосрочните икономически ползи / в рамките на 2-3 години/  от хвърлянето на пари за възстановяване от природни бедствия   се изразяват в подобрена икономическа активност, заетост и растеж, след което техният ефект спада и се претопява от структурните проблеми в развитите икономики. Ясен пример за това е Япония, която след разрушителното земетресение от 2011 г. отбеляза кратък период на висока икономическа активност, а в момента отново се бори с липсата на растеж. Японската централна банка отново печата големи количества книжни пари. Не по-малък проблем е разпиляването и отклоняването на щедрите пари за възстановяване, което се признава в Япония, а САЩ не дават индикации да са по- ефективни и некорумпирани от японците.

Така че, едва ли ураганите могат да донесат големи и трайни икономически и политически дивиденти, но никой няма да се откаже от милиардите за възстановяване, а президентът Обама има шанс да  подобри изборните си позиции.

Няма коментари:

Публикуване на коментар