неделя, 13 януари 2013 г.

И защо така - все на стероиди?

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQVmTwxlxjBlxBQS5hddI7npqpF1ibYUk3WwW3cYnV05-TbXeSNpw


Четейки световните икономически новини тези дни се замислих защо и нации като Обединеното Кралство и Япония, толкова икономически проспериращи в миналото и с висока национална култура, в днешни дни са толкова затънали във финансови проблеми, незабележим растеж и страдат от икономическата неграмотност на политиците си /независимо от идеологическите етикети/.  И двете страни са в плен на монетарния активизъм, при раздуващите се баланси на централните им банки. Може би отговорът е в силния пример на САЩ, които са флагман на упованието в Кейнсианската магия, че монетарните стимули ще донесат пълната заетост.

Английските политици трайно са забравили теорията на Адам Смит и Дейвид Хюм,  която е изградена върху убеждението, че напредъкът на обществото зависи от усилията на хората за по-добрата им  съдба, а не от радикалните упражнения в политическото инженерство.

По време на изборите през 2010 г. торите поеха ангажимент за намаляване на структурния дефицит - сумата, с която разходите на правителството през дадена година, надвишават приходите.  Великобритания ще намали разходите на правителството за намаляване на дефицита и възстановяването на стабилността. През юни 2010 г., в първия си бюджет, премиерът  Озбърн заяви, че структурният дефицит от 4,8 на сто, след три години на намаляване на разходите, ще бъде само 1,9 на сто.  Но в края на 2012 г. след увеличение на данъците £ 59 млрд.  и  след козметично съкращаване на разходите, тази цифра се очаква да бъде 4,3 на сто.

През септември 2012 дебатите бяха около двойната рецесия, след като  националната статистика показа, че икономиката е нараснала с около 0.7   п.п.  до септември.

Нетният дълг на публичния сектор е 8.6 млрд. паунда през октомври 2012 г., което е 2,7 млрд. паунда повече заеми, отколкото през октомври 2011 г., когато нето получените заеми са 5,9 млрд. Паунда. Като се включи и сумата на интервенциите във финансовия сектор (например Royal Bank Scotland, Lloyds), нетният дълг става £ 2311,6 милиарда (147.3% от БВП).

Банката на Англия  монетизира една трета от публичния дълг на страната и наистина заслужава да бъде наречен кралицата на "количествено облекчаване"!

Ефектът на растящият публичен  дълг е свиваща се икономика, която не създава достатъчно нови работи местаа - безработица достигна своя връх в края на 2011 г. до 2,7 милиона души, а през миналата година е спаднала до 2,5 милиона. Много от новите работни места са на непълно работно време и ниско платени.

Естествено за икономическата криза са виновни другите – кризата в Еврозоната, но най-вече  фискалните „икономии”.
  
Новият премиер на Япония Шиндзо Абе, има някои интересни нови/ стари идеи, които  разочароваха много анализатори. Той поиска нови монетарни инжекции от „независимата” централна банка, за да осигури растежа на Японската икономика.  Правителството  ще заема много пари и ще ги харчи за изграждане на мостове и пътища в цялата страна.

Нищо, че Япония е правила това в продължение на 20 години,  поради което  в момента е най-силно задлъжнялата нация на планетата - и със слаб растеж на БВП, въпреки толкова високата ѝ индустриализация.

Съотношението на държавния дълг към БВП  е световен рекорд от 230 на сто. Имайки този опит, би било чудо ако още  няколко трилиона нов държавен дълг и няколко трилиона току-що отпечатани на хартия пари биха съживили икономиката. Правителството вече одобри новия пакет стимули на стойност 116 млрд. Долара, които според официалните оценки се очаква да доведат до 2% по-висок растеж на БВП и 600 000 нови работни места.

Г-н Абе ще даде на централната банка на Япония нова цел от 2% инфлация. Предишната цел е 1% инфлация  не е постигната, но чрез печатането на книжни пари без лимит е по-вероятно да се достигне и според теорията / пак Кейнс/ ще доведе до много нови, трайни и добре платени работни места и висок растеж. Аз съм сред скептиците, нека да видим.

Няма коментари:

Публикуване на коментар