събота, 26 януари 2013 г.

Неефективността на публичния сектор в България

http://www.nakedcapitalism.com/2013/01/links-12413.html

Проблемите с твърде ниската ефективност на публичния сектор в бедна България едва ли имат шанс да попаднат в полезрението на родните политици. В следствие на това събраните данъци се прахосват и винаги не достигат. Не достигат за МВР, но никое правителство не е в състояние да намали огромния числен състав на полицията /около 59 хиляди души, по данни от 2011 г./, в това число е и мащабната полицейска администрация. За да се повишат заплатите на действащите полицаи трябва да се вдигнат данъците. Също така България поддържа ненужно голяма армия и военна бюрокрация.

 Няколко цифри:

По данни на Евростат, през кризисната 2010 г. България харчи за отбрана 1.8% от БВП, а за сектора на сигурността – 2.7% от БВП, повече от: Чехия – 1.0 за отбрана  и 2,0 за сигурност, Германия съответно – 1.1% и 1.6%, Унгария – 1.2% и 1.9%, Полша – 1.4% и 1.9%, Румъния – 1,5% и 2.4%, Финландия – 1.6% и 1.5%.

Какво да се каже за здравеопазването, където броят на болниците надхвърля 450, при население вече под 7 милиона души. Това са три големи структурни неефективности на секторно ниво, където парите на данъкоплатците потъват и винаги са много недостатъчни. Не може да се подмине и голямата бюрокрация, изобилието на училища, при все по-малко деца и т.н. Администрацията има свойството да самонараства непрестанно, въпреки безплодната реформаторска реторика на казионните органи за административна реформа.  

Разходите на българските правителства са около 40% от БВП, а всички публични сфери плачат, че са недофинансирани. Парадоксално е обаче, че при ефективност на разходите от 0.5, с половината от настоящите държавни разходи може да се произведе същия обем и качество публични услуги. Що се отнася до качеството на публичните услуги, картината е съвсем обезсърчаваща и се налага да се примиряваме със скъпите  и неудовлетворителни  държавни „блага”.  

Факт е, че българската политическа култура изцяло изключва говоренето и мисленето за ефективността на публичния сектор и печалбата от нея, за разлика от политиците в Обединеното кралство например, където поне ежегодно се приемаха /преди кризата/ програми за реализиране на бюджетни икономии от по- висока ефективност на държавните структури /efficiency gains/.

Според теорията, способността на публичния сектор на всяка страна, да осигурява висококачествени  стоки и услуги, с възможно най- ниски разходи /ефективно/, е от решаващо значение за насърчаване на икономическия растеж в дългосрочен план. България няма шанс да стане икономически тигър и поради икономическото невежество, и поради липсата на воля за провеждане на структурни реформи.  

В последните 10 години политическата енергия изтича в безплодни битки и игри между управляващи и опозиция, като състезанията в демагогията и популизма достигат все по- големи висоти. Свиване на правителството е необходимо, време е  политиците да научат поне това, че Южна Корея харчи за публичния си сектор само 30% от БВП.

2 коментара:

  1. hey there and thank you for your info – I have certainly picked up anything new from right here.
    I did however expertise a few technical issues using this site, since I experienced to reload the site lots
    of times previous to I could get it to load properly.

    I had been wondering if your web host is OK? Not that I am
    complaining, but sluggish loading instances times will very frequently affect your placement in google and can damage your quality score if advertising and marketing with Adwords.
    Well I'm adding this RSS to my email and could look out for a lot more of your respective interesting content. Ensure that you update this again soon.
    Stop by my weblog ... GFI Norte

    ОтговорИзтриване
  2. Simply wish to say your article is as amazing. The clearness in your post is
    just great and i could assume you are an expert on this subject.

    Well with your permission allow me to grab your feed to keep updated with forthcoming post.
    Thanks a million and please keep up the rewarding work.Looking for the http://www.
    chitchat4you.com/blog/view/2817/essential-strategies-of-cheap-jersey?
    We aid immediate you on the holder of one's dreams! Just click here site

    Here is my homepage jersey shop

    ОтговорИзтриване