събота, 25 януари 2014 г.

Зелен хайвер



https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT-0pM3QXvPNYqrrGQOpRYPjZI6Nr0e8xGZNtqy4Wxrh5sWdcGy

Това е реиндустриализацията – новата залъгалка на българските социалисти. Разбира се, става дума за одържавяване на отдавна фалирали бивши социалистически свещени крави – „Химко” Враца, „Ремотекс” в Стара Загора, като начало. А после умните глави вероятно ще се сетят, че не е зле да ексхумират  „Плама” Певен, „Кремиковци” и дори  „Балкан”. За да съживят тези погребани фирми, нашите политици ще похарчат доста пари, платени от бързо оредяващите данъкоплатци. Ще назначат свои верни момчета да  управляват новите държавни предприятия и да  осигурят далаверата за себе си, за бъдещите бордове на директорите и така нататък. Ще наредят на послушните банки да отпуснат някой и друг кредит на бъдещите корпоративни звезди.

Наливането на ресурси в технологично остаряли и неконкурентни производства обаче, няма да гарантира пазара за продуктите им. Скептицизмът относно жизнеспособността на тези фирми – зомбита, е много висок. Позитивните икономически ефекти от това упражнение са измамен мираж.

Безспорно е обаче, че тези стъпки на социалистите ще имат идеологически ефект, който ще попадне точно в целта. Зеленият хайвер на деиндустриализацията е скъп и прескъп, но нищо. Той е предназначен за мнозинството избиратели - голяма част от пенсионерите, националистите и някои маргинализирани групи.   Тези мили хора са потиснати от носталгията по социализма, по изгубената национална гордост, подхранвана от мнимата инддаустриална мощ на държавата при Т. Живков. В техните очи реиндустриализцията е синоним на завръщането към социализма. Те ще гласуват за това, без да разбират, че гласуват за колективната мизерия.


Няма коментари:

Публикуване на коментар