петък, 3 януари 2014 г.

За капаните на материалния прогрес


http://www.cuded.com/wp-content/uploads/2011/06/luxury_watch2_kc0ye254d7.jpg

Материалната част на човешкия живот се разраства все повече и заплашва да затрупа крехката човешка душевност и психическо здраве. Не съм сигурна дали терминът „косуматорско общество” е достатъчно коректен по отношение на съвременното общество, защото всяко общество в историята на цивилизацията е било относително консуматорско в рамките на достигнатата степен на материално богатство. И по времето на Елизабет 1 потреблението на стоки и услуги е белег на  фамилен статус, а  разточителността на аристокрцията за покупката на антични мебели е пословична.

Нарастването на материалното богатство  в развитите страни през 20 век, стимулира растежа на  масовото потребление на стоки и услуги в непознати мащаби. Всички хора искат да имат все повече, харчат пари, теглят кредити и купуват стоките, произведени от икономиката. Трябва да се купува все повече, защото трябва да се произвежда все повече.  Пукането на финансовите балони, съпроводено със загубите на богатство е тревожен сигнал за това, че този модел не е твърде жизнеспособен. Елитите печелят от него и не смятат да го променят. За сега.

И така, стандартът на живот на средния американец, европеец, японец, та дори и  на българина е висок – той има  сбствен дом, модерни домакински уреди, отопление, купища дрехи, обувки и пр. Хората в САЩ и другите развити страни имат вече много повече от достатъчно. Голямото имане създава грижи на хората, защото материалните пробивки трябва да се управляват, подреждат, пазят, развиват. Мисленето за материалните неща отнема много сили и време, но хората трябва да мислят не по-малко за своите близки хора и най вече за децата си. Как да успеят и дали успяват? Изглежда не.

 На базата на едно от най- обширните проучвания на ежедневния живот , провеждано някога от  Los Angeles, California-based Center on Everyday Lives of Families (CELF) антрополозите казват, че американците имат достатъчно материални неща, тъй като те живеят в "най- богатото общество в глобалната история". Хората се намират на етапа на "материално насищане" и са изправени пред " криза на хаоса" .

Установено е, че жените, които имат проблеми с хаоса изпитват хронична умора, пост- травматично стресово разстройство  и показват по-висок риск от смъртност. Жените, които се борят с материалното битие в домовете си, с други думи, е по-вероятно да се чувстват уморени, депресирани, и да са застрашени от сериозни заболявания.

Неудържимите страсти за придобиване на все повече материални неща мотивират широко разпространени социални проблеми - липса на морална дисциплина, тържеството на алчността, увеличените проблеми в  семейството и общността и  повишаване на беззаконието. Защитата на материалното богатство е в дъното на възхода на расизма, фанатизма и национализма.

Изглежда, че ако модерният прогрес произвежда толкова много материално богатство, това в никакъв случай не означава, че хората нямат големи проблеми или пък са щастливи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар