вторник, 23 октомври 2012 г.

До къде стига глупостта?


За новата си книга, „Обичай ме”, фотографът Зeд Нелсън пътува до 18 страни в продължение на пет години, документирайки крайните мерки, предприемани от хората в стремежа  им към козметично съвършенство. Обезпокоителните и твърде неприятни за гледане  снимки на Нелсън, чийто обекти са пластични хирурзи, кралици на красотата и културисти, подчертават парвенюшката глупост на огромен брой хора, която е със сериозни икономически импликации. Красотата в кавички е мащабна глобална индустрия и струва $ 160 млрд. на година. Банките вече предлагат заеми за пластична хирургия. Американците харчат  повече всяка година на красотата, отколкото за образование.

Подобряването на човешкото тяло със средсвата на пластичната хирургия става една нова религия.

Пътувайки в различни страни,  Нелсън забелязал,  че глобалните стандарти за красота вече са  зловещо хомогенизирани: избелващите кожата продукти в Африка се конкурират с  хирургическите процедури "западни" очи в Азия.

"Когато пристигнах в Иран, бях изумен", казва Нелсън. "Моят преводач е имал операция на носа, тъй както майка си, сестра си и двамата си най-добри приятели. Хората  гордо се разхождаха по улиците с превързани носове, развълнувани, че са новите собственици на малки,  американски стил носове ".

В книгата на Нелсън, пластични хирурзи са описани като особено мощните емблеми на световната мания за красота. "Пластичната хирургия и специалистите в бюти индустрията са неизбежна част от феноменалните пристрастия към подобренията на тялото", казва той.

Паради естетически съображения не включвам снимка в поста, но 9 фотографии от албума на Нелсън може да бъдат  видяни на адрес:

Няма коментари:

Публикуване на коментар