събота, 13 октомври 2012 г.

Да флиртуваш с мнозинството




В последние седмици набира скорост политката за нетърпеливо задължаване на масовия /средния/ избирател  и маргинализиране на малцинството предприемчиви граждани у нас. Внушителната прослойка на пенсионерите и нискоквалифицираните избиратели  в България ще получат съответно 10-15 лева към пенсията и поредно повишение на заплатата на хората без квалификация /минималната заплата/. Този флирт с мнозинството избиратели е с предизвестени незадоволителни ефекти – мизерията на масата пенсионери няма да намалее с тези 10 лева, при вече трайно високата инфлация, а нискоквалиицираните работници по-верояно ще останат безработни в условията на дефицит на квалифицирани специалисти на пазара на труда и ограничените  възможности на работодателите в кризата. Това не е сложно да се разбере, но първосигналните предизборни рефлекси на политиците са железни. И така – търсят се парите за „щедрите” предизборни жестове. Единственият източник биха били нови данъци върху доходите на работещите и спестяващите българи. Политиците вероятно са си мислили, че данъкът върху лихвите по депозитите би бил  най-невинния нов данък, но това явно не е така – умни хора изписаха куп аргументи срещу него.

Какво остава на  предприемчивите българи, живеещи в демокрация, заобиколени от постоянно ухажваното, непродуктивно мнозинство? Към това трябва да се добави и високата цена на легалната стопанска активност, резултат на високата корупция и липсата на работеща съдебна система. Изходите са в сивата икономика и имиграцията, като и двете възможности са свързани с трудни решения, големи рискове и потенциални загуби.

Поради глупавата държава, все повече млади и предприемчиви българи се вливат в редиците на световната имиграция /тук/, и се присъединяват към  многото хора на земята, за които националните политики са по-лоши от тези в някои по-умни държави. За съжаление, обаче  писаните и неписани емиграционни  ограничения, в условията на нарастващия национален егоизъм, окончателно оформят  несвободната и  несправедлива среда за  живот на зимята.

Флиртът на правителството с мнозиството е по-вероятно да  засили и без това големия процес на изтощаване на човешките  ресурси в България и така да обрече пазара на труда на траен дефицит на качествена работна ръка. Иронията е, че ефектът върху фиска е предизвестено негативен. Поради ерозията на данъчната основа на приходната част на бюджета  ще са необходими още нови данъци, за да се осигурят милиардите, необходими за  пенсии.

Дори ако се прости предизборния флирт на правителството с мнозинството /пенсионерите са нашите родители, пък и тази безплодна практика се прилага почти навсякъде/, не всички могат да се се примирят с трайно глупавата държава и ще търсят по-добри места за работа и живот, колкото и да е трудно това. 

1 коментар:

  1. Флиртът ще им излезе солено ... много хубав е анализа на Сугарев! Страшно е защото лавината от млади и активни хора, намиращи работа и реализация в чужбина става все по - голяма ...

    ОтговорИзтриване