четвъртък, 13 юни 2013 г.

Банално: Правосъдието е безсилно срещу престъпните елити


http://pcdn.500px.net/21921839/39a5e6c84b6864aae346cd682963b11cc4738b4e/3.jpg

Днешните банкови мениджърите смятат, че те могат да не се съобразяват с почти всеки закон, без ни най-малко страх от санкция. И ако се съди по минималния брой на осъдителните присъди  на висши финансови измамници в периода на световната криза, те направо са недосегаеми. Тази безнаказаност предизвиква не само чувството им за високомерие, но и продължаване на  кражбите и незаконните практики от тяхна страна. Ненаказването на измамите води до икономическо проблеми и това вече се вижда ясно.

Американското министерство на правосъдието  наскоро обяви, че големите компании не могат да бъдат подведени под отговорност, защото  САЩ така се „грижи” за здравето, както на националната икономика, така и на световната икономика, които впрочем са тежко заразени от американската финансова инфлуенца.

Главният прокурор Ерик Холдър  казва, че е обезпокоен, тъй като размерът на някои от тези институции [банки] става толкова голям, че това се превръща в трудност за прокуратурата да ги преследва. Холдър продължава да оправдава безсилието на прокуратурата с това, че ако  се направи разследване и ако се предяви наказателно обвинение, то ще има отрицателно въздействие върху икономиката на страната, може би дори и върху световната икономика. Прокуратурата не само не може да  подведе под отговорност  дружествата, но тя не може да преследва дори всеки от отделните престъпници в тези компании. Това е открито признание, че банки и други корпорации са буквално над закона.


Докато американските магистрати все пак признават за престъпленията в големите банки и корпорации, българската прокуратура, на която до скоро възлагахме плахи надежди, тези дни показа, че плътно си затваря очите за престъпленията на политическата мафия. Освен това, за разлика от американските магистрати, българските дори не се обясняват на местната манипулируема публика.

Няма коментари:

Публикуване на коментар