петък, 14 юни 2013 г.

Сивата икономика настъпва поради все по-скъпата легалност

http://s5.favim.com/mini/74/hot-bag-beautiful-blond-755863.jpg

Високите нива на държавни разходи и високите и увеличаващи се  данъци  в Еврозоната, подтикват както много физически лица, така и голям брой фирми да практикуват незаконното наемане на работа, неофициалните договори и избягване плащането на данъци и осигуровки. Да се работи във формалната икономика е много скъпо, още повече в продължаващата вече шеста година криза.

Заедно с това, наказателните данъчни режими, засилена регулация на пазара на труда и все по-голяма липса на доверие в правителствата допълнително водят до нарастване на сивата икономика в развитите европейски страни. Много европейци  се отказват от полагането на легален наемен труд и се вливат в редиците на  заетите в сивия сектор на икономиката.

Според изследване, поръчано от базирания във Великобритания  Institute of Economic Affairs (IEA), в сивата икономика  в Европейския съюз работят до 30 милиона души, като незаконната икономическа активност представлява до 20 на сто от националния доход в страни като Испания, Италия и Гърция. /тези оценки изглеждат доста скромни/

В Обединеното кралство сивата икономика представлява около 10 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), а в скандинавските страни - около 14 на сто, както и между 20 до 30 процента в много южни европейски страни, според IEA.

Кръгът се затваря, защото когато  все повече хора са били принудени да се влеят в сивата икономика, правителствата губят данъчните приходи, което от своя страна мотивира политиците да повишават данъчните ставки.  Това на свой ред избутва заетите на черния пазар на труда още повече.

Данъчният рекет не е български патент. Според френската преса,  повече от 8 000 френски домакинства са платили данъци в размер на  100 процента от доходите си през 2012 г.

Позовавайки се на данни от министерството на финансите на Франция, бизнес вестникът Les Echos съобщава, че през миналата година, почти 12 000 домакинства са платили данъци на стойност повече от 75 на сто от техният доход за  2011 година и че доходите на още 9 910 домакинства са обложени с данъци в размер над  85 процента от тях.

И в социална Европа мъдростта изневерява на политиците, ако се съди по това колко старателно режат клона на който седят. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар