понеделник, 4 юни 2012 г.

Малко въображение за евентуалното бъдеще



http://blogs.smithsonianmag.com/hominids/2012/05/chimpanzees-sleep-in-trees-to-escape-the-humidity/


Нямам усещането, че хората  се вълнуват особено за бъдещето на планетата. Но ето - Робин Хансън прави популярна погноза за бъдещето, по която може да има много алтернативни мнения, но като материал за дебат  и размисъл е интересна:

Човечеството ще изостави въглищата, складираната енергия от изкопаеми горива и атомната енергия и е по-добре да се подготви по-бързо за използване на енергия само от слънцето.

Вероятно неприкосновеността на личния живот от всякакъв вид ще изчезне съвсем и хората могат да свикват  с това от сега.

Слънцето вероятно ще отслабне и ще има конкуренция за колонизиране на други звезди и планети и хората трябва да се подготвят за това.

Управлението на нациите ще става все по-сложно, отделни фирми ще бъдат по-силни от някои нации, ще има световно правителство.

Конфликтите между Запада и Изтока, Исляма и Християнството ще се изострят. Смъртоносните войни са по-вероятни в условията на по-висока оскъдност на ресурсите.

Нанотехнологиите ще осигурят техниката, която ще прави всичко, а фирмите, произвеждащи наноботите може би ще управляват света
.
Коренното население на развития западен свят ще намалее, за сметка на високо фертилните имигранти, а това може би ще направи света по-глупав. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар