вторник, 12 юни 2012 г.

Измамната европейска солидарна икономика


 Снимка:Ива Борисова



Не харесвам социалистите поради това, че почти никога не  съобразяват икономическата си политика с  обективните икономически реалности. Новоизбраното социалистическо правителство на Франция наскоро реши да намали възрастта за пенсиониране до 60 години. Нарастващите демографски проблеми,  бюджетният дефицит и правителственият дълг налагат императива за стимулите за труд, за да се преодолее анемичния растеж. Германците не могат да се пенсионират преди 67 години и както се вижда в последните две кризисни години, всички лежерни в трудово отношение (мързеливи) страни очакват и настояват за все нова и нова финансова помощ, чийто основен донор е Германия. Липсата на справедливост и равнопоставеност върви ръка за ръка с социалистическата демагогия.

Европейската солидарност отдавна е параван за налагане интересите на страните с провалена финансова политика, за сметка на другите. Еврократите постоянно създават стимули (наричани нежно „moral hazard”)  за продължаване на финансовите рзхищения, дори в Гърция, по отношение на която риториката е по- остра.

Според Шпигел кризата в еврозоната е достигнала стадий, при който всяка страна се опитва да свива своето гнездо за сметка на другите страни. Не е чудно, че медии в Германия обсъждат „лудата” опция за връщане към D- марката и предупреждават за гигантски загуби. Колкото и на този етап такъв вариант да е изключен,  дискусиите по него са симптоматични за напрежението в Еврозоната. Според проучване на ARD-Welt, публикувано миналата седмица, 55% от интервюираните смятат, че е по-добре да се запази марката, 56% се опасяват за спестяванията си, 78% смятат, че най-лошото от кризата с еврото все още предстои, а 83% искат Гърция да напусне Еврозоната, ако не се придържа към аскетизъм и не направи реформи.

Стоте милиарда евро в спасителния план за испанските банки  просто се добавят към съществуващия правителствен дълг. 

Плановете на Барозу и Холанд за емитиране на еврооблигации, фискален и банков съюзи са твърде мътни на този етап. Ясно е обаче, че те ще размият отговорността за икономическите провали и ще инстуционализират кръстосаното субсидиране от „здравите” към „болните” икономики. Англия отново заяви, че няма да участва, защото английските данъкоплатци не могат да плащат чужди дългове. Съвсем нормално.

Няма коментари:

Публикуване на коментар