неделя, 5 август 2012 г.

Милтън Фридман - малко цитати


С малко закъснение /годишнината от рождението му беше на 31 август/ искам да припомня някои пророчески мисли на Милтън Фридман, който приложи своите забележителни умения като икономист  и полемист при ефективното  застъпничество за класическите либерални идеи, за ограниченото правителство, свободната търговия, за личната свобода.

Живеейки във времето на огромната, патерналистична, свърхскъпа и слабо ефикасна държава, хората трябва да се примирявят със силно ограничената  си индивидуална свовода и с все по-ограничените възможности за просперитет.

 Затова М. Фридман звучи съвсем актуално:

„Ако сложите федералното правителство да отговаря за пустинята Сахара, след 5 години би могло да има недостиг на пясък.”

„Запазването на свободата е защитна причина за ограничаване и децентрализиране на управленска власт. Но има и конструктивна причина. Великите постижения на цивилизацията, независимо дали в областта на архитектурата или живописта, в науката или в литературата, в промишлеността и в селското стопанство, никога не са дошли от централизираното правителство.”

„Правилната роля на правителството е точно това, което каза Джон Стюарт Мил в средата на 19-ти век във „Върху свободата”. Правилната ролята на правителството е да предотврати  нараняването на други хора от  страна на физическо лице. Борбата за забрана на наркотиците е точно толкова силна, и слаба като борбата за забрана на хората да преяждат. Ние всички знаем, че преяждането причинява повече смъртни случаи от наркотиците. Ако това  по принцип  е OK за правителството, за да  каже, че не трябва да се консумират наркотици, защото те ще ви навредят, защо да не е правилно да  каже, че не трябва да ядете твърде много, защото ще  си навредите? Защо да не бъде правилно да  каже, че не трябва да се опитвате да  скачате с парашут, защото е по-вероятно да умрете? Защо да  не е добре да каже: "О, карането на ски,  не е добре, това е един много опасен спорт, ще се нараниш"? Откъде  да се тегли чертата?”


Уви, безплодната битка с наркотиците е безкрайна.



http://www.csmonitor.com/var/ezflow_site/storage/images/media/content/graphics/2012/0806-weekly/0730-cdrug-newdrugwar-wtext600/13303720-1-eng-US/0730-CDRUG-newdrugwar-wText600_full_380.jpg

Няма коментари:

Публикуване на коментар