вторник, 10 април 2012 г.

Печатане на пари, инфлация и други екстри


Икономиката на света  обективно,  все още е  силно зависима от икономическата политика на САЩ през изборната 2012 г .  Връщайки се в сферата на икономиката, прочетох интересни коментари на американски експерти, които хвърлят светлина върху  възможните развития в следващите две, три години.
Според д-р Марк Фабер, известен инвеститор и коментатор, глобалните централни банки  са в бизнеса за печатане на пари, което означава, че ще има повече количествени улеснения (лесни пари за инвестиционните банки). Неговите очаквания  са за нарастване на инфлацията, което потвърждава очевидното, че всички централни банки биха искали чрез нея да се намалят държавните дългове във времето. За съжаление инфлацията ще се отрази негативно на просперитета и благосъстоянието на електората.
Фабер очаква нова криза, но той като инвеститор е сигурен, че за да се подкрепят капиталовите пазари, ще трябва да се отпечатат още повече пари. Той не си прави илюзии, че печатането на пари е с ограничен ефект във врмето, но  не е ясно как ще се тласка бичия пазар, след като паричните стимули станат безполезни.  Според Чарлз Хю Смит, краен критик на финансовата политика  на ФЕД, за да поддържа бичия пазар през 2008 г. ФЕД наля 1 трилион долара ликвидност на Уолстрийт, но следващите инжекции ще бъдат много по-големи.  Факт е, че  целта за стабилизиране на жилищния пазар и повишаване цените на жилищата,  беше постигната основно за скъпите имоти в престижните места.
Стимулираните с напечатани пари инвестиции преди 2000  г. са били вложени в акции на Nasdaq и в акции на телекомуникационни компании и медии, а в следващите години се инвестират главно в жилищния пазар до спукването на балона през 2008 г. Сега те се влагат в акции.
Колкото повече пари се печатат, толкова повече хора ще се спасяват от инфлацията и отрицателните лихвени проценти,  като купуват картини на Анди Уорхол и всички видове активи, в това число и  ценни книжа. Стойността на акциите ще нарасне нездравословно, а размерът на необходимата за поддържане на пазара доза ликвидност, ще расте главоломно. Споменават се различни цифри – от 3 до 5, или 7 трилиона долара в световен мащаб (основно САЩ, Великобритания и Еврозоната) в следващите години.  
Машината за дългове ще работи усилено, като ще продължи да прави някои хора много богати, а масата ще бъдат бедни поради това, че икономическият растеж ще бъде мираж.
Към това се добавят и проблемите с цената на петрола, които изискват отделен анализ.
В България кризата не е свършила, а последните данни на статистиката показват задълбочаване на  проблемите в производството, строителството и услугите. На фона на тенденциите за трайно влишаване на икономическата среда  в развитите страни, шансовете ни за добра 2012 година са твърде слаби. А през  изборната 2013 г. ни чакат познатото „целуване на бебета и обещания за безплатни обяди”. БНБ обаче, няма право да печата пари и обещанията ще бъдат съвсем нереални.

Няма коментари:

Публикуване на коментар