вторник, 24 април 2012 г.

Още нещо за човешката красота


Кати Перри









http://www.elle.com/Beauty/Hair/Women-In-Music-The-Top-Beauty-Icons#mode=base;slide=5;


Преди няколко дни гледахме американски филм (Бойни кораби) за нашествието на извънземни и победата над тях, извоювана от един инвалид от войната, кораб от музей и  моряци ветерани. Филмът дори не е пародия, имаше дежурните ефекти, а в ролите блестеше Риана и един сладък младеж. Общото впечатление беше, че това е една доста нахална глупост,  захаросана чрез нереалната физиономия на Риана.

Филмът е типичният пример за това как масовата култура налага на детските умове актуалните императиви на успеха, в сверата на външния вид. Когато по-късно младите хора разбират,че не харесват  себе си, такива каквито са, някои от тях започват да четат книгите за самопомощ, а много момичета  прибягват до пластичната хирургия. Всички ние, всеки ден пропускаме да предложим на децата възможностите и средствата, чрез които те да изградят самочувствие за своята индивидуална ценност, и разбиране за красотата, която идва от вътре и се нарича „излъчване”.

Обществото слага на красотата цена,  характерна за изостаналите цивилизации. Още през 1929 г.  в своята книга „Цивилизацията и разочарованието от нея”  Зигмунт Фройд казва, че разочароващото впечатление  „се подкрепя от това, че хората мерят чрез фалшиви стандарти, всеки се стреми към власт, успех и богатство за себе си и се възхищава на другите, които са го постигнали, докато подценява наистина ценни неща ва живота”.

Щетите за здравето на индивидите и благоденствието на обществото от това поведение нарастват непрекъснато, а напоследък има доста предложения бюрокрацията да бъде натоварена и с превенция на анорексията.

Може би скоро съвсем ще изоставим стандартите, основани на естествената красота на хората, след което ще забравим какво означава човешка красота. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар