четвъртък, 26 април 2012 г.

Магиите в икономиката не работят

https://encrypted-tbn1.google.com/images?q=tbn:ANd9GcQR8bcVS8eTY6Y7YcUlTYEZQsejRkxRiaeCEU_WMtBk9PnnEVjElg



Политическите и финансовите надежди за магическо излизане от кризата се провалят.   Влиятелните магове не искат да променят финансово разточителните политики, но този път съвсем не могат да обвинят пазара за задълбочаващите се  проблеми в Европа. Докато не се смени мисленето на управляващите умници, ще се пързаляме надолу,  при перманентна несигурност  и непредсказуемост. 

След ревизията на данните за растежа в Еврозоната през 2012 г. до 0,3 %, Оли Рен каза, че последните развития в данните показват, че очакваното забавяне ще бъде леко и временно.  Оптимистичните заклинания, за пореден път предричат, че краят на проблемите е зад ъгъла. Подобно е положението и у нас, слабият шаман Дянков  на всеки няколко месеца прави неуспешни магии за  излизане от кризата. 

Великобритания, Гърция, Италия, Португалия. Ирландия, Белгия, Дания, Холандия, Чехия и Словения влизат в нова рецесия, а Испания трябва спешно да бъде спасявана. Спадът на БВП на Великобритания от 0,2 за първото тримесечие на тази години е лоша новина, но политиците се успокояват, че цифрата е в рамките на статистическата грешка.

Индексите на фондовете пазари в цяла Европа спаднаха рязко в понеделник, в отговор на падането на холандското правителство. Ако Холандия, със силната си икономика и високо развития си социален мениджмънт не е готова да спазва правилата за ограничаване на бюджетния дефицит до 3% от БВП, какво остава за Гърция, Испания, Португалия и Италия, които имат по-големи икономически проблеми.

Канцлерът Ангела Меркел е изтощена от проблемите на съюзниците си в битките за пакта за стабилност и непостижимата финансова дисциплина и това внася допълнителна неяснота в краткосрочен план.

Последните данни за Европа (колкото да са условни) дават индикации за навлизане на континента в повторна рецесия, а Българската икономика е зависима изцяло от нея.





Няма коментари:

Публикуване на коментар