вторник, 18 септември 2012 г.

Новите спасителни програми, цените на храните и глада



http://timebusinessblog.files.wordpress.com/2012/03/360_eco_tomato_07201.jpg?w=360&h=235&crop=1

В последните седмици САЩ и Европа   отново анонсираха щедро разточителни спасителни програми за лошо управляваните и крадливи банки, които ще  добавят нови трилиони книжни пари без покритие към вече направените разходи по старите спасителни програми, които уви не доведоха до преодоляване на  финансовата кризата, прераснала в глобална икономическа криза.

Безкрайният цикъл на спасявания възнагради миналото лошо поведение и естествено индуцира  бъдещото разпространение на лошото поведение,  (това, което икономистите наричат ​​морален риск).

В САЩ  се очаква новата програма за изкупуване на активи да възлезе на $ 40 млрд. на месец. Някои коментатори наричат тази програма  QE /количествено улеснение/ 3. Други я наричат ​​QE  в безкрайност.

По повод манията за спасяване на виновнте за икономическите проблеми, Дани Мичъл казва:

 Про-спасителената  тълпа твърди, че депутатите не са имали избор. Ние трябваше да рекапитализираме финансовата система, твърдят те, за да се избегне нова Голяма депресия. Това е пълна глупост. Федералното правителство може да използва това, което е известно като "FDIC резолюция" и да поеме неплатежоспособните институции, като същевременно да защити клиентите на дребно. Да, парите на данъкоплатците  ще участват, но акционерите, облигационерите и топ мениджърите ще трябва да понесат по-големите загуби. Тези относително богати групи от хора са точно тези, които трябва да изгорят пръстите си, когато  се допират до горещи печки. Капитализъм без фалит, в крайна сметка, е като религия без ад.  Частните печалби и социализираните и загуби не са начин  проспериращата икономика да работи.

 Наводняването на икономиката с евтини пари е игра с огъня. Спасяването на едни води да глад за други. Новите програми за количествено облекчаване  и за купуване на всякакви токсични книжа дават още един силен тласък на инфлацията на цените на хранителните стоки, петрола и др. стоки. Като се добави и ефекта от  сушата,  спекулантите са стимулирани да купуват и натрупват огромни количества определени борсови стоки, което далеч надхвърля рационалното икономическо търсене. Крайният резултат на порочната парична политика, чието съдържание са безкрайното печатане на пари и нулевия лихвен процент е масираното непродуктивно разпределение на капитала, което има като следствие глада и социално-политическа нестабилност.

Според последния доклад на Международния валутен фонд /2011 г./ за всяко 10% увеличение в цените на хранителните продукти в световен мащаб може да се очаква 100% увеличение на антиправителствените протести. При последните увеличения на цените на селскостопанските стоки в световен мащаб с около 20%, досега тази година,  може би нивата на размириците ще се утроят /  пак според МВФ/ и вероятно това е, което се случва. Най-засегнати са бедните страни в Африка и Америка. /още/

В бедна България, не е зле българският аграрен министър, пък и финансовият му колега, който странно го подкрепя,  да прочетат малко учебниците по микроикономика, защото в тези условия на световния пазар контролирането /фиксирането/ на цените на храните води само до дефицити, черна борса и инфлация. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар