събота, 29 септември 2012 г.

Трудни ли са уроците за живота?



http://www.nakedcapitalism.com/wp-content/uploads/2012/09/Screen-shot-2012-09-27-at-5.51.22-AM.png

Робин Хансен казва, че ние хората изненадващо зле усвояваме най-важните житейски уроци. Според него има много фактори, които допринасят за слабата успеваемост на хората в науката за живота. А някой би казал, че всички имаме право на своите житейски грешки, защото те винаги биха имали по-голям шанс да ни научат, отколкото скучната дидактика на другите, особено на по-възрастните.

Според Хансен хората в края на живота си не са твърде мотивирани да пишат есета за това, което са научили от собствения си дълъг живот. Тук не се включва мемоарната литература, чийто обект са успехите и борбите в живота на изявени хора, която въпреки познавателната си стойност, като правило е   украсена и не винаги напълно откровена. Но наистина младите хора смятат, че знаят всичко и дори често се държат така, сякаш животът започва от тях. Освен това, изобщо не е сигурно, че хората искат да чуят истината. Илюзиите са важна част от живота и прощаването с тях е винаги болезнено.

Независимо от всичко, мисля, че не са съвсем малко хората, които пишат за своите уроци в живота. В интернет могат да бъдат намерени доста  публикации по тази тема, например  тук и тук. Не трябва да се забравя и огромния поток литература за самоподкрепа, психологическата помощ,  и модерните напоследък /особено в САЩ/ треньори за живота.

Смятам обаче, че само четенето на  синтезирани  житейски мъдрости е съвсем недостатъчно, за да се научим и да прилагаме вече изпитаните, успешни специфични правила за поведение в живота. Самото прилагане на правилата изисква сериозни индивидуални позитиви – креативно и критично мислене, добро образование, умение за решаване на проблеми, етичност, търпение, толерантност, доброта, честност и още много други. Важно условие за наличието на тези качества е семейното възпитание.

Повечето истини за живота отдавна са установени, повечето уроци са написани,  малцина могат да си направят труда да ги прочетат, а още по-малко са хората, които могат успешно да приложат наученото.

Затова пък масовите клишета за  социалния успех  са много по-влиятелни и доста по-лесни за прилагане. Например – стани банкер – и на пръв поглед си успял в живота. Уви, нещата рядко са такива, каквито изглеждат. Но това е тема за отделен коментар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар