петък, 28 септември 2012 г.

Политиката – този голям и вреден бизнес



Дори и да искаме, не можем да  игнорираме напълно политиката, която влияе силно и по-скоро определя какъв да бъде нашия свят. Тогава не е трудно да се разбере защо политиката играе такава централна роля в живота ни: вземането на политически решения все по-често  определя  това, което правим и доколко ни е  разрешено да правим нещата. Политиците гласуват за това, което нашите деца ще учат в училище и за начина, по който  те ще бъдат обучавани, а образованието е архаично. Политиците  гласуват правилата за това, което хората имат право да пият, пушат, и да ядат, за правилата по които хората имат право да се оженят и разделят. Политиката определя правилата на личната и обществена икономика. Политиката господства в сервилните медии. Политиката формира приятелства и делови обвързаности, генерира врагове и в крайна сметка струва много скъпо  на обществото, в пряк и преносен смисъл. А цената на политиката я прави може би най-големия бизнес.

Политиката в съвременните условия изцяло е обсебила икономиката, но от това икономиката изглежда  хронично болна. Влиятелните икономисти като правило са в услуга на политиката. Икономическата свобода не е празна дума, измерването й е винаги доста условно, а работещите хора, дори без да се замислят, винаги усещат, когато  икономическите регулации намаляват възможностите и доходите им.

Политиката се прави от хора, а хората винаги имат интереси и поради това са податливи на влияние, натиск и манипулации. Пристрастията в политиката са правило, а не изключение. Политиката трайно е пристрастна към силните на деня, групите със специални интереси и овластената администрацията и работи в тяхна полза. Много рядко, случайно, може да се окаже, че някои решения са в полза на обществото.

Когато се оплакваме, че олигархията и обръчите от фирми в България са неизтребими, можем да се „утешим” от това, че развитите демокрации, които ни сочат с пръст имат същите, ако не и по-големи проблеми с техните олигархии.

Питър Швайцер казва, че в Съединените щати, градът с най-висок доход на глава от населението  е Вашингтон, окръг Колумбия, който задмина Силиконовата долина миналата година. Седем от десетте най-богати общини в Америка граничат с Вашингтон, така че правителството се превърнало в голям бизнес. Има много пари, които трябва да бъдат разпределени. Ето тук е ключовата роля на лобистите, в които например хедж фондовете са инвестирали големи пари и съответно печелят големи пари и постигат висока възвращаемост на вложенията си. Тези печалби не се дължат на това, че те са по-умни, а просто защото разполагат с информация по отношение на законодателството  и политиките, които им дава по-добри шансове. Според Швайцер това  нарушава цялата природа на американската свободна пазарна икономическа система.

 Една от най-бързо растящите индустрии  във Вашингтон сега е  "политическия интелект". Това звучи като оксиморон – доста странно е  под "политическата интелигентност" да се имат предвид действията на бивши политици или бивши сенатори, които се опитват да влияят върху   законодателството, в полза на хедж фондовете, тъй като са наети от тях или от големи инвеститори. Освен това, терминът е твърде ласкателен от гледна точка на поразиите, сътворени от финансова индустрия в последната икономическа криза.

Така се стига до състояние при което, тези които спекулират с чуждите пари се оказват най- високо възнаграждавани, в ущърб на тези, които създават материалните и духовни  продукти и услуги и съответно - реален просперитет. Политиката не е справедлива, а за честност - да не говорим.

Въпреки, че в отделни периоди от време, обществото  може да бъде в състояние леко да променя начина, по  който политическите решения се вземат, движещите сили, интересите и  същността на политиката не могат да се променят. Не знам колко наивници останаха, но едва ли са много избирателите, които вярват в добродетелните политици, които се грижат за тях.

Явно е, че все още демокрацията е най-приемливата политическа система, но също така е ясно, че демокрацията е  конструкция със сериозни дефекти  и  ще трябва да бъде сменена. За тази цел трябва да бъдат променени мисленето и културата на нашата цивилизация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар