понеделник, 3 септември 2012 г.

Размисли по пътищата на Европа



http://s5.favim.com/orig/53/architecture-design-door-home-Favim.com-488125.jpg

Когато човек пътува с кола от България към Германия  много ясно се открояват различията в културата и социалната организация на обществата в Сърбия, Хърватия, Словения, Австрия и Германия. Набива се в очи значението на общeствената организация за качеството на средата за живот. Атомизираното общество, с убити стимули за ежедневна креативност и интегрираното общество, в което индивидите спазват общи правила, ценности и цели имат съвсем различни, видими с просто око резултати. Все пак, заключенията не могат да бъдат категорични, защото достойнствата и недостатъците на националните общества не могат да се абсолютизират. Човешкото общество по дефниция е много далеч от съвършенството.

Класирах страните, през които минахме от гледна точка на качеството на магистралите, цената за ползването им и начина на плащане, поведението на хората на пътя, крайпътните заведения, организация на движението. Сърбия е в най-ниската част на стълбицата с откровено мръсните бензиностанции, неработещи тоалетни, безбожно високи цени на застоялите храни и напитките и твърде високите тол такси. Амбициозните хърватци бързо наваксват изоставането си от европейсксте стандарти, особено  от гледна точка на обслужването на бензиностанциите и доброто качество на магистралите, но като цяло Словения е безспорният лидер сред балканските страни по социална организация и качество на  обслужването. С едно изключение – организацията на плащане на тол таксите причинява 15 километрови опашки в пикови дни и поставя редица въпроси за реалните проблеми на словенската политика. Австрия и Германия естествено са друг свят, дори и по отношение на Словения, която е изградила външните белези на благоденстващите общества, но съдържанието още куца. Австрия и Германия са друг свят, дори ако трябва сам да си наливаш горивото. Оганизацята ня движението и  уравновесеното поведение на пътя в несравнимо по -високия трафик, правят силно впечатление. Разбира се има изключения – никой не обича задръстванията и не малко хора са склонни да се предредят с  хитрост. Добре е, че голямата толерантност на хората е съчетана с открита нетърпимост към хитреците.

Широко известното твърдение на Макс Вебер /”Протестантската етика и духът на капитализма”/, че  "националните култури" или насърчават, или обезкуражават усилената работа и отвореността към идеите и иновациите е съвсем актуално, въпреки че културните различия сами по себе си не  обясняват дълбоките различия в  развитието на обществата. Всъщност взаимодействието между културните фактори,  институциите и политиката е сложната основа на високата организацията на обществото и е предпоставка за неговите икономически и социални резултати.

  

Няма коментари:

Публикуване на коментар