сряда, 28 март 2012 г.

Псевдо класации и псевдо авторитети


Най-влиятелните българи (първите 10  в списъка на Форбс България) имат две общи характеристики - парите и властта. Парите и властта безспорно правят хората популярни, но не е ясно дали тези хора имат нещо общо с трудната работа за реформирането и просперитета на България. Освен това парите не миришат, нo лесните пари  едва ли осигуряват реално позитивно влияние.

Богатите и овластени българи  нямат понятие от трудностите на малкия бизнес в борбата с рекетиращата бюрокрация, с повишаващите се такси, с непрекъснато променящите се регулации. Те само се вайкат, че хората спестяват, но не инвестират. Непосилно трудно е да се инвестира в   условията на неработещи институции и незащитени права на собственост.  В банановите републики просперира само политически покровителствания бизнес.

Разбират ли "влиятелните" българи, че без работеща средна класа икономическото развитие и повишаването на доходите на българите няма как да се случат? Дори да разбират, какво от това?
Има достатъчно причини, поради което песимизмът относно смисъла на тези помпозни класации  е мотивирано  оправдан.  

За да бъде даден човек влиятелен,  хората трябва да му вярват и да следват съветите му, т.е това означава човекът да бъде безспорен морален и професионален авторитет. Каква класация може да ни покаже такива хора?

Няма коментари:

Публикуване на коментар