понеделник, 5 март 2012 г.

Хуманизмът на богатите и богатството на политиците



http://0.tqn.com/d/beginnersinvest/1/0/v/J/savings_bonds_tax_implications_ownership.jpg

В България доста често говорим, че трябва да ни управляват достатъчно богати хора. Надяваме се, че богатите хора, ставайки политици ще крадат по- малко. Това схващане е твърде наивно имайки предвид липсата на граница на човешките потребности и съответно – липсата на ограничения на алчността.
Заедно с това, коментаторите в САЩ отбелязват,че погледите на американците са вперени в портфейлите на кандидатите за президенти и констатират, че те са издути.
Нют Грингрич има 7 милиона долара богатство и печели около 1 милион долара годишно. (повече)
Мит Ромни притежава богатство в тазмер на 200 милиона долара и дори Рон Пол е доста добре финансово, въпреки, че уж се притеснява, че е по-беден от съперниците си.
Б. Обама вече също е богат, след като за авторските права на книгата си е получил 2,5 милиона долара.
Богатството на политиците е съвсем нормален факт, при наличието на квалификация, умения, успешна социална изява и пр.
Според някои нови изследвания, обаче, богатството променя хората и то не в позитивен смисъл. С нарастването на богатството се наблюдава известна дехуманизаци на индивидите. Богатите, с висок социален статус, особено политиците, имат все по-малко време за социални контакти с хора от по- ниските статусни нива, показват по- малко съчувствие към хора в беда и са по- слабо благотворителни и щедри.
Политическите елити са заинтересовани и съответно – по-склонни да защитават статуквото. (повече)
Освен негативите на богатството политиците носят и негативите на самата политика.
Те често представят желаното за реалност, преувеличават постиженията си, омаловажават неуспехите си и лесно се корумпират, независимо от това колко са богати. Влиятелните специални интереси не могат да бъдат пренебрегвани от политиците. Човешко е, но това не е оправдание.
Като цяло има индикации, че съвременната политическа класа е доста по - посредствена от предшествениците си и тази тенденция е  тревожна.


1 коментар: