сряда, 23 май 2012 г.

Непознатата, безпристрастна природа


  • beautiful, bokeh, branch, cute, light
http://favim.com/nature,vintage/page/13/

„Ако имате възможност да играете сред природата, ако гледате пчелата как опрашва цветчето, ако по пръстите ви е останал прашец от пеперуда, ако наблюдавате как гъсеницата плете какавидата си, у вас остава усещане за мистерия и несигурност. Колкото повече наблюдаваме, толкова по-загадъчна става природата и толкова повече осъзнаваме колко малко знаем. Наред с красотата, можем да се додкоснем до нейната плодовитост, разточителство, агресивност, безпощадност, паразитизъм и насилие. А тези нейни качества не са добре описани в учебниците.”

Майкъл Крайтън
„Микро”, Майкъл Крайтън и Ричард Престън

Хората не само не познават природата, те са агресивни, замърсяващи, грубо и неграмотно рушащи скритите природни зависимости,  които са гениално хармонични. Природата е лишена от емоции, тя е фундаментално безпристрастна и безразлична, тя не се интересува от своите трилиони живи и не живи  творения, включително и от своето изключително творение – човекът. А човекът не на шега се „бори” с природата  и я „покорява” и „експлоатира” от първия ден на съществуването си.

От време на време тя (природата), без да иска (не нарочно и не целенасочено)  ни показва колко е измамен земният ни конфорт и какви са реалните отношения между нас и нея.

Няма коментари:

Публикуване на коментар