сряда, 16 май 2012 г.

Стагнацията в България




http://www.theaoi.com/illustration/showphoto.php?photo=1263&cat=505

Предлагане на кредити има, най-малкото данните показват, че ликвидността в банковата система е 30%, но търсенето им намалява. Няма как, когато хората ограничават потреблението си и трупат спестявания, да има ръст в търсенето на кредитите“, заяви Калин Христов, подуправител на БНБ, по време на конференция по повод 10-годишнината на ВУЗФ

Да, българските висши банкери и политиците имат обяснения за нарастващите спестявания, намаляващата делова активност и слабото търсене на кредити. Както винаги тези обяснения са удобните за тях, не изискват промяна на политиките и се преповтарят безкритично от медиите. Неудобните обяснения за липсата на търсене на кредити и затварянето на бизнеси са в сферата на политиката на банките и администрацията, които утежняват съществено условията за бизнес в кризата. Възможностите на средните и малки фирми да бъдат продуктивни, да обслужват задълженията си и да се развиват са ограничени, а в условията на не свършващата криза и засилващият се институционален натиск ( често прерастващ в рекет), съвсем се свиват.

Бизнесът, които е теглил ипотечни кредити едва ли ще има желание да го направи отново. Фирмите се задъхват под заробващата тежест на ипотечните кредити, с променящи се лихви, искания за предсрочно погасяване от страна на банките, тромавите и скъпи процедури по предоговаране и преобезпечение и пр. Бизнесът не е в състояние за плаща лихви в порядъка на 9-10%, при 3-5% в Европа.

Административните услуги за бизнеса непрекъснато поскъпват както на централно, така и на местно ниво. Таксите на кадастъра,  и нотариусите също растат. Администрацията се стреми да запази приходите си, като  компенсира намалелия брой на сделките с по-високи такси за административните услуги.

В условията на почти изчерпан фискален резерв, паниката на политиците расте. Данъчните органи са притиснати да повишават събираемостта на данъците и осигурителните вноски.  Затруднените общини прилагат всякакви способи за събиране на по-големи суми от местните данъци и такси. Всички тези упражнения са често  на ръба на закона или явно незаконни и са на гърба на средния и малък бизнес, който трябва да съди администрацията в българският административен съд. Много „оптимистична” възможност, наистина, и „финансово изгодна”.

Икономиката и фиска са в тежко положение, но то ще се влоши съвсем ако всички институции мачкат допълнително и без това слабия среден и малък  бизнес. Мисленето на нашите банкери, бюрократи и политици е твърде елементарно и късогледо. Най - удобно е да се натовари допълнително предприемаческата класа, тези мерки са лесни за провеждане. Трудно (направо непосилно) е да се реформират тежките регулации, да се редуцират таксите, да се гарантират правата на собственост.

Ето защо, съвсем не е чудно, че сме бедни, емигрираме или просто продаваме, правим влог и чакаме нещо да се промени. 

1 коментар:

  1. If you want to obtain much from this paragraph then you have to apply such strategies to your
    won web site.For step by step guidance on http://moodlequebec.

    org/tiki-index.php?page=UserPagefloridawi take a look at his webpage at
    site

    Feel free to surf to my webpage ... jersey shop

    ОтговорИзтриване